Gå til sidens hovedinnhold

Silkeføret holder gjennom helga – så må du finne fram regnfrakken

Artikkelen er over 3 år gammel

Er du av dem som mener skitur er silkeføre mellom snøtunge graner, skal du benytte sjansen i helga. Mandag regner det.

– Et høytrykk gunstig plassert over Finland har gitt oss vind fra øst og holdt oss på den rette sida helt siden snøfallet på nyttårsaften, sier statsmeteorolog John Smits.

For snø- og skientusiast Smits fra Lørenskog betyr «den rette sida» på denne årstida temperaturer under, til dels godt under, null.

Les også

Giftet seg på rådhuset – nå flytter de til Paris

 

De siste to ukene er det målt temperaturer ned mot 20 kuldegrader på deler av Romerike. Men snart er det slutt i denne omgang.

Lavtrykk og sønnavind

– Det kommer sigende inn et lavtrykk vestfra som endrer bildet. Det skjer ikke veldig fort, men vi venter at det vil begynne å snø søndag kveld, og så kan det gradvis gå over til regn fra mandag. I de høyereliggende delene av Romerike vil det nok ennå kunne komme mer snø enn det som smelter vekk. Det er ikke sikkert sønnavinden klarer å tømme alle kaldluftlommene, men i Østmarka, som er mitt nærområde, er det usikkert hvor mye snø som blir igjen.

Les også

Misfornøyde med brøytinga: Tok snøskuffa i egne hender

 

Midt i januar betyr ikke det at vinteren nødvendigvis er over. Meteorologene nøyer seg med å varsle været ti dager framover, og er ikke stort mer langsynte off the record.

Påskeværet overlater de foreløpig til profetene som kaster terning eller leser abborfinner og Melkevei – det ene kan være like godt – eller helst dårlig – som det andre. Men for skifolket kan det være en viss trøst i å studere historien.

 

Ut i naturløypene

– I fjor kom vinterens største snøfall 10. mai. I borettslaget jeg tilhører brøytet vi tre ganger i hele fjor vinter, mens vi denne vinteren alt er oppe i ti, sier Smits. Og han er ikke den som klager:

Les også

Nå er Bjørkelunden solgt – les hva fotballbanen skal brukes til

 

– Snø er mitt favorittunderlag når jeg skal bevege meg i naturen. Akkurat nå er det så mye snø overalt at også det vi kan kalle «naturløyper» i Østmarka er brukbare.

Etter gårsdagens vakt på Blindern la han ut i nettopp dette terrenget, for å sjekke tilstanden.

Naturløyper

– Mye er i ferd med å gro igjen fordi det blir lite brukt, men det er noen som kaller seg Foreningen ØX, pensjonister de fleste av dem, som har gjort mye flott arbeid med å rydde stier og løyper de siste 20 åra.

Hvordan vinteren vil se ut på lengre sikt, avstår meteorologene fra å mene noe om.

Været for morgendagen uttaler de seg om med 85–90 prosents treffsikkerhet, men allerede mot slutten av tidagersvarselet er forbeholdene mer omfattende.

Selv måler meteorologene treffsikkerheten på de enkelte elementene i været, som temperatur, nedbør og vindstyrke.

Ikke vent til mandag!

– Hvor ofte ville været slå til om dere meldte at det blir samme været i morgen som i dag?

– Over tid ville det her hos oss slå til i halvparten av tilfellene, eller knapt nok det. Hadde det vært i Sahara, ville man treffe 360 dager i året, men sannsynligvis bomme hver gang det regnet, varsler John Smits.

Les også

Verden ser litt mindre sjarmerende ut i det du har matforgiftning, en ikke-fungerende do og en menneskevant kakerlakkfamilie å forholde deg til

 

Den sjansen kal du ikke ta når det gjelder det lokale nedbørvarselet – kom deg ut på ski i helga, og forbered deg på regn og klisterføre fra mandag!

Kommentarer til denne saken