– Et tidsspørsmål før harepesten kommer hit

HAREPEST: En turgåer kom over en død hare nord i Rødenes, som grenser mot Aurskog-Høland og Rømskog, denne uka. Alt peker mot harepest. ARKIVFOTO: Rita Berget Lindblad

HAREPEST: En turgåer kom over en død hare nord i Rødenes, som grenser mot Aurskog-Høland og Rømskog, denne uka. Alt peker mot harepest. ARKIVFOTO: Rita Berget Lindblad

– Det er kun et tidsspørsmål før harepesten kommer til vårt område.

DEL

Det sier Einar Holum, som er aktiv blant ettersøkspersonellet til viltnemnda i Aurskog-Høland, til Indre Akershus Blad.

– Vi har ikke fått noen melding om harepest foreløpig, men dette sprer seg. Det er kun et tidsspørsmål før det kommer hit, sier Holum.

– Ved mistanke om harepest, er det viktig at du lar dyret ligge og ikke rører det. Kontakt viltnemnda, så kommer vi og sender inn dyret til nærmere undersøkelser, sier Holum.

Denne uken ble det funnet en død hare nord i Rødenes i Østfold, som grenser til Aurskog-Høland og Rømskog. Ifølge viltnemnda i Marker er det all grunn til å tro at haren døde som en følge av harepest. Harer som smittes dør i løpet av 24 timer.

Ifølge Veterinærinstituttetet er det gjort flere funn i Østfold tidligere i år. Det er også konstatert harepest i Hedmark og Oppland. Totalt sett dreier det seg om seks-sju harer så langt.

LES OGSÅ: Har påvist harepest i Indre Østfold – kommer med klart råd til folk

I midten av mai ble det funnet en død hare i Eidsberg. Haren ble undersøkt av Veterinærinstituttet, som kunne konstatere at haren hadde bakteriesykdommen tularemi, bedre kjent som harepest.

Bakterien er svært smittsom og kan overføres gjennom direkte kontakt med syke eller døde dyr, gjennom konsum av smittet vann eller kjøtt, via blodsugende insekter som mygg og flått - og gjennom innånding av bakterieholdig støv.

Folk advares mot å drikke fra bekker og andre vannkilder der harepest forekommer.

Dersom mennesker smittes, kan sykdommen behandles effektivt med antibiotika. Symptomene er vanligvis influensalignende, ifølge Knut Madslien, seniorforsker ved Veterinærhelseinstituttet.

– Særlig folk som jakter bør være obs på sykdomstegn hos harer. Man skal ikke slakte en hare dersom man mistenker at den kan være bærer av sykdommen, sier Madslien til Smaalenene.

Artikkeltags