– Vi går natteravn fordi vi ønsker å bidra til å skape trygghet. Vi er synlige og trygge voksne med taushetsplikt. På våre «vandringer» kommer vi i kontakt med både voksne, barn, ungdom og eldre, ja – folk i alle aldre. Det er sosialt, lærerikt, vi får fin mosjon og frisk luft. Vi er tilstede når det ikke skjer. Vi er ikke politi eller vaktselskap, vi er frivillige og trygge voksne. Natteravnene på Sørumsand er organisert under Sørum Frivilligsentral.

Det sier Katrin Bråthen, som er med i ressursgruppa for natteravenene på Sørumsand. Nå foregår arbeidet for å rekruttere flere voksne, for lista er lang, men de skulle gjerne sett mer aktivitet.

– Vi har et fint antall navn på listene, men vi ønsker oss flere aktive, og gjerne flere nye natteravner, slik at det blir flere å spille på. Natteravning er givende. Av og til må vi bistå i ulike situasjoner, og da opplever vi takknemlighet for at vi er ute. Man blir kjent med nye mennesker, og vi blir samtidig godt lokalkjent i «kriker og kroker» av Sørumsand, sier Bråthen til Indre Akershus Blad.

– Episoder hauses opp

Natteravning foregår utendørs. Vaktene kan være både tidlig og sen kveld, og er gjerne på rundt tre timer.

– Av og til kjører vi doble vakter, spesielt hvis det er mye som skjer. Det må være minimum to på vakt sammen. Noen ganger er vi flere. Er vi færre enn to, avlyses vakten. Vi har faste ruter som vi går, og steder som vi er innom. Vi blir også kontaktet av ungdommer, som ønsker at vi stikker «innom» området der de befinner seg. Det er veldig positivt synes vi. Vi har også et godt samarbeid med OUT, oppsøkende ungdomsteam i Lillestrøm kommune.

De frivillige opplever ungdomsmiljøet på Sørumsand som bra.

– Det er mye fin ungdom. Dette gjenspeiles også i kartleggingsundersøkelsen som OUT gjennomførte i 2021. Vi synes at ungdommer til tider får mye ufortjent negativ omtale, og at episoder dessverre hauses opp i sosiale medier av voksne.

Lørdag 5. februar kjører natteravnene et kick off på Fokus butikksenter på Sørumsand.

– Her håper vi at folk som er interessert i hva vi gjør, stikker innom og blir kjent med oss. Ressursgruppa er til stede, og vi svarer på alt man måtte lure på. Vi vil også gi veiledning i bruk av Frida, appen/nettstedet som vaktene legges ut på, og viser hvordan man kan melde seg som natteravn, avslutter Bråthen.