Tirsdag kveld fikk Julie Hedum årets første skitur, i lysløypa i Aurskog Golfpark.

– Nå skal jeg gå mye på ski, sier niåringen før hun sammen med mamma Ingunn legger ut løypa i fin diagonalstil.

Duoen er to av mange som har plukket fram skiutstyret og latt seg friste av den plutselige overgangen fra ukevis med mildvær, tåke og regn til vinteren som kom i romjula.

I høyden falt det mange steder 30–40 centimeter snø, noe som har sørget for skimuligheter på natursnø på Mangen.

I lavlandet var snømengden noe mer beskjeden.

Minusgradene og den desimeteren eller to som kom, har imidlertid gjort at AFSKs skigruppe og Fet Skiklubb også hadde klart et løypetilbud i helgen.

Nå jobber begge på høytrykk med å produsere kunstsnø og legge til rette for optimale skimuligheter framover.

Skifolket lot seg heller ikke be to ganger.

Står på dag og natt

Forrige helg krydde det av skiløpere i alle de tre nevnte stedene.

Nå står ildsjelene på nærmest natt og dag for å optimalisere forholdene ytterligere.

– Snøfallet 28. desember var gull verdt, sier Thorbjørn Slettum, nestleder i Mangefjellet turlag og leder av løypekomiteen.

I den gruppa er det definitivt noen som ikke har prioritert restene av juleribba, familien og heimen etter snøfallet.

– Trafikken i helgen var formidabel. Ikke minst gleder vi oss over at det krydde av barnefamilier. Det er nettopp dette vi i turlaget brenner aller mest for: Å få den oppvoksende generasjon glad i ski, friluftsliv og natur, sier Torbjørn Slettum.

Nye bålplasser og løypeutbedringer

Koronasitasjonen fører til at både Myrlia og Kjøltjernhytta er stengt.

Det er imidlertid flere bålplasser klare til bruk utendørs.

– Bålkosen er noe som er en viktig del for mange på skituren. I disse koronatider ser vi det som viktig å forsøke å spre skifolket ut i skogen. Takket være velvillige grunneiere driver vi og opparbeider flere bålplasser rundt om i løypenettet med sitteplasser, griller og tørr ved på plass. Dette gjelder både på Sør- og Nord-Mangen, forteller Slettum.

Det vil også være medaljer på plass på bålplassene, som en liten ekstra premie til barna som har tatt seg inn hit.

– Selv om vi fikk en flying start på jubileumsåret vårt (Mangenfjellet turlag runder 25 år 7. mai, journ.anm.) med det raske værskiftet i romjula, står mer snø høyt på ønskelista, sier turlagets leder Carl Fredrik Havnås.

Per i dag er det preparerte og sporsatte løyper fra Garsjøen til Aurset og fra Vesle Garsjøen til Sætertjern.

Sakhusmosen og Høgmosen blir også sporsatt.

– Vi oppdaterer hele tiden tilbudet vårt på våre faacebooksider, sier Havnås.

Snøkanoner går på høytrykk

– Det kom nok natursnø til at vi kunne få kjørt og sporsatt lysløypa på golfbanen, og løypa er allerede flittig brukt. Nå jobber vi på høytrykk med å produsere kunstsnø, både til å kjøre ut i løypa som supplement til natursnøen, og for å ha et deponi å ta av senere om det blir nødvendig, forteller leder av AFSKs skigruppe, Morten Hagbartsen.

Skiftordning på døgnbasis

– Her på Hvalstjern går det døgnet rundt med seks vaktlag som jobber fire timer hver. Akkurat nå produserer vi om lag 120 kubikkmeter snø i timen, forteller Ole Kristian Amundsen i Fet Skiklubb.

Til helga skal hele løypenettet på Hvalstjern være i tipp topp-stand til å ta imot skihungrige brukere.

– Vi har også kjørt, men ikke sporsatt inn mot Skihytta, Breisjøen Øst og over til Tunnerud, men her må en være forberedt på at det er varierende forhold, opplyser Amundsen.

På Rømskog er det også muligheter for en skitur i sporsatte løyper langs skogsbilveien fra Sundvannet til Hølvannet.

– Det samme gjelder på Vestsida, men her må en gå noen hundre meter på beina først på grunn av brøyting for tømmerdrift, forteller leder av ski- og o-gruppa i Rømskog IL, Kristin Tørnby.

Finn fram skøytene

– Hos oss anbefaler vi skøyter i helga, sier Jostein Aaser i Setskog IF.

Skigruppa har tråkket og pakket såle i det som er av løypetraseer, men det trengs både kulde og mer snø før dette kan sporsettes.

– I lysløypa er det muligheter for fristil, men god-skiene anbefales ikke, sier Aaser som heller ber sambygdingene finne fram skøytene.

– Kulda gjør at isen blir tykkere og tykkere dag for dag. Til helgen ligger det an til flotte forhold både på Damtjern og andre vann, sier Aaser.

På Aursmoen bebuder AFSKs skøytegruppe at skøytebanen åpner lørdag førstkommende.

– Herover er det for lite snø til å få laget noe større løyper, men vil prøve å få preparert en «stubb» fra Langfoss til Holmestrand, forteller Bjørn Marlow Lundberg i Høland IUL.