Koronapandemien traff Aurskog-Høland kommunes skolekorps som en knyttneve.

Pilene var nedadgående på antall medlemmer i alle korpsene fra før, og koronaen sørget for mindre aktivitet.

Nå ønsker korpsene – i tett samarbeid med Kulturskolen i Aurskog-Høland – å løfte seg igjen.

– Det er lov å håpe at en del barn og unge har lyst til å fylle fritida med noe meningsfullt igjen, nå som det endelig ser ut til at pandemien er i ferd med å roe seg, sier korpskoordinator Camilla Aasnes Engås i kulturskolen.

Denne uka er det korpsuke i kulturskolen, og alt kulminerer med åpen dag torsdag.

Aurskog skolekorps har per i dag 15 aktive, men antallet var oppe i 60 for noen år siden.

På Løken, som nylig startet opp igjen, er rekrutteringen på vei opp.

Her er rundt 15 deltakere med.

Bråte er i en oppbyggingsprosess for tida, og det jobbes for å få tak i ny dirigent.

Trenger engasjerte foreldre

På Bjørkelangen er det ikke skolekorps per i dag.

– Vi kan ikke være bekjente av et kommunesenter uten et skolekorps! Det gikk litt trått før pandemien kom, men med korona ble det umulig. Jeg hadde barn i korpset mellom 2001 og 2018, og har selv vært leder. Det blir jeg ikke nå, men jeg er en støttespiller som kan være med og starte prosessen med å reetablere korpset på Bjørkelangen.

– Vi trenger utøvere, men også engasjerte foreldre, som vil være med i det ungene driver med på fritida, sier Tone Vestreng Solberg.

Hun presiserer at det er mindre dugnad knyttet til korps enn det ryktene forteller.

– Dugnadene er knyttet til et og annet loppemarked/messe, men mest til seminarer, turer og øvelser, der ungene uansett er med. Å danne en foreldregruppe der det blir et godt miljø, vil være en prioritert oppgave i det nye korpset. Å oppleve mestringen og spillegleden barna får, er en belønning i seg selv, mener Solberg.

Hun fremhever det sosiale ved å spille i korps, og den flate strukturen.

– Det er ingen innbytterbenk i korpsene! Alle er med, uavhengig av alder og kjønn. Det er rom for alle, enten de sitter i rullestol eller går. Alt kan tilpasses.

I kulturskolen vil det være egne øvelser der aspirantene fra de ulike korpsene kan få spille sammen, for å få følelsen av å spille i en stor gruppe.

Håndslag fra kommunen

Kommunen har også vedtatt et tak på 50.000 kroner i året som korpsene skal betale for dirigenten – mellomlegget kostes av kommunen.

Dette er et koronatiltak og et håndslag fra kommunen for å få korpsene på beina igjen.

– På grunn av korona vil det ikke bli like mye konserter som vi håpet på, men korpsene vil dukke opp både her og der denne uka, gjennom små konserter, elever på skolene med korpsgenser/instrumenter, ta med en venn på øvelsen, utdeling av brosjyrer og masse annet, forteller korpskoordinator Engås.

Det hele resulterer i en korpsdag på kulturskolen torsdag, der man kan komme og høre/teste instrumenter og få vite litt mer om hva det vil si å være i korps.

Alle de lokale korpsene vil være representert og Engås vil ta imot de som ikke har et korps på sin lokale skole.

Representant Tone Vestreng Solberg, som ønsker å få i gang korpset på Bjørkelangen igjen, vil også være til stede denne torsdagen.

– Hovedmålet er at vi skal korps på Bjørkelangen oppe og gå til 17. mai i 2022, for korpsmusikk på nasjonaldagen, det vil jo alle ha, avslutter Tone Vestreng Solberg