Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård på Sørumsand.

180-mannen har vært mye omtalt i forbindelse med trippeldrapet. Noen uker før drapene skal det ha kommet inn en samtale til en operatør hos 180. Mannen som ringte skal ha snakket om Anne Orderud Paust og foreldrene – og fortalt at disse skulle drepes.

Onsdag kan VG fortelle at politiet fikk et nytt vitne i saken i 2018. Som kaster nytt lys over hvem 180-mannen var:

En eier av et bilverksted fortalte at Lars Grønnerød hadde besøkt ham på jobben i mai 1999. En av de 513 telefonsamtalene til 180, som politiet undersøkte, kom nettopp herfra, skriver VG.

Mannen skal ha unnlatt å fortelle politiet om besøket under etterforskningen for over 20 år siden, og telefonsamtalen ble dermed sjekket ut av saken, skriver avisen videre.

Tidligere politiførstebetjent Tore Kampen, som etterforsket Orderud-drapene, bekrefter overfor VG at det er et nytt vitne.

– Jeg er klar over at det har kommet et sånt tips, og at det inneholder opplysninger som gjør at mistanken mot Lars Grønnerød som 180-mannen styrkes, sier han i VG-podkasten Krimpodden.

Lars Grønnerød døde høsten 2019. Hans forsvarer gjennom alle år, Steinar Wiik Sørvik, sier til VG at han ikke tror Grønnerød er 180-mannen.

– I løpet av årene jeg jobbet med Orderud-saken, endevendte Lars og jeg alle temaer. At Lars skulle ha klart å unnlate å fortelle oss noe om dette, kan jeg ikke se for meg, sier Wiik Sørvik til VG.