Slår folketroen for dagens dato til, så lover det godt for sommeren

SNART SOMMER: På flotte dager kan gammel folketro være lett å klamre seg til.

SNART SOMMER: På flotte dager kan gammel folketro være lett å klamre seg til. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

14. april ble i førkristen tid regnet som første sommerdag.

DEL

(Romerikes Blad) Værvarslet for dagens dato, 14. juli er hyggelig lesning for store deler av landet, også på Romerike. En stor, skinnende sol og temperaturer rundt 10–12 grader i løpet av ettermiddagen, slik ligger dagen an.

Men kan dagens vær være et forvarsel på hva vi har i vente i sommer? Vel, det trodde de i hvert fall i gamle dager.

14. april ble nemlig i førkristen tid regnet som første sommerdag. På primstaven, en kalender som var i bruk for flere hundre år siden, ble dagen i dag markert med et tre med tre løv. Slik som været var denne dagen, skulle sommeren bli. Med andre ord varslet en varm sommerdag, om en god sommer.

Frost og snø på sommerdagen, varslet om dårlig og kald vår, ifølge Store Norske Leksikon.

Statsmeteorolog Eldbjørg Moksnes ved Meteorologisk institutt, skulle ønske at den gamle folketroen var sann, særlig når årets 14. juli lover så mye godt og varmt vær.

– Hvis dette hadde stemt, så hadde vi fått en bra sommer, men så enkelt er det nok ikke, sier Moksnes.

Hun legger til at det er mye gammel folketro som er knyttet opp mot været.

Mens man i gamle dager mente å kunne spå være flere måneder fram i tid, nøyer man seg med dagens teknologi å melde været maks en måned framover.

– Vi har et ganske detaljert tidagersvarsel, men vi har også mulighet til å antyde hva slags vær vi får fire uker fram. Men da er det mer snakk om større områder, og mer det som går på mye eller lite nedbør, varm eller kald luft, sier Moksnes.

Om dagens vær slår til i sommer eller ikke, gjenstår å se. I mellomtiden er det mulig å nyte flere flotte dager framover. Til uka er det meldt opp mot 18–20 grader.

Artikkeltags