OBS-varsel: – Pass på løse gjenstander

Det blåser nå stiv og sterk kuling mange steder i #SørNorge, full storm i grensefjella i #Nordland. Lavtrykket går østover og vinden øker til storm på Vestlandet, i fjellet og lokalt Østafjells. #Vinterstorm

Det blåser nå stiv og sterk kuling mange steder i #SørNorge, full storm i grensefjella i #Nordland. Lavtrykket går østover og vinden øker til storm på Vestlandet, i fjellet og lokalt Østafjells. #Vinterstorm

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ventet vindkast på opp mot 22 m/s i kveld og i natt. Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel.

DEL

– Det kan være greit å passe litt ekstra på løsegjenstander, og ikke minst sjekke at juletreet står skikkelig fast, sier vakthavende statsmeteorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til rb.no torsdag ettermiddag.

Slik lyder OBS-varselet:

«Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse avgårde. Vær forsiktig når man ferdes utendørs Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.»

Oppholdsvær

Statsmeteorolog Moxnes forteller at vinden tar seg kraftig opp utover kvelden, men at de kraftigste kastene kommer natt til fredag.

– OBS-varselet gjelder for Romerike også, men aller kraftigst blir vinden i Østfold og langs kysten. På Romerike vil det blåse opp til liten kuling med 20–22 m/s i kastene. På Romerike er man ikke vant med så kraftig vind, så derfor kan det være greit å være obs på dette. Vi er ikke like godt rustet, sier Moxnes. Venter kraftig vind i kveld og i natt – Hafslund har avlyst julebordet

Det er mildt på Romerike og det kommer det til å være helt fram til fredag ettermiddag.

– Kulda kommer tilbake når vindene avtar en gang ute på ettermiddagen fredag. Da fryser det på igjen og det kan bli glatt på veiene, sier Moxnes.

Når det gjelder selve været så er det ikke ventet nedbør, men oppholdsvær.

Hafslund er beredt

Kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund forteller at strømselskapet er forberedt på problemer utover kvelden og natta:

– Vi har økt beredskapen på vår døgnbemannede driftssentral og økt styrken på utemannskaper. Vi har også gjort avtaler med beredskapsentreprenører om at de kan mobilisere store styrker hvis det skulle bli behov for det, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett.

Han advarer på det sterkeste å bevege seg i nærheten av linjer som eventuelt vil blåse ned.

– Dette kan medføre livsfare, sier han.

Se strømbrudd på app og strømbruddkart

Fredag er det allerede planlagt helikopterbefaring for å sjekke tilstanden på nettet og avdekke eventuelle skader som følge av vindkastene som er ventet.

– Folk kan se hvor det er strømbrudd i Hafslund Netts høyspentnett på Hafslund Netts app, eller på strømbruddkartet her på hafslundnett.no. Vi sender også ut SMS-melding til de kundene som er strømløse på grunn av feil i høyspentnettet. Feil i lavspentnettet, det vil si det siste strekket fra en transformator og inn til husveggen hos kundene, vil ikke bli fanget opp av disse varslingssystemene, fortsetter Schau.

– Ved større feil, som rammer mange av våre kunder, har vi dessverre ikke kapasitet til å besvare alle innkommende telefonsamtaler. Vi vil imidlertid legge ut talemeldinger med informasjon på vår feilmeldingstelefon 22 44 10 40, opplyser Morten Schau.

Artikkeltags