Til uka må vi spare på vannet!

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vannverket må stenges i noen dager på grunn av vedlikehold. Kommunen ber oss bruke så lite vann som mulig.

DEL

Fra mandag 3. september til torsdag 6. september stenger Aurskog-Høland kommune Store Langsjø vannverk. Grunnen er at renseanlegget skal oppgraderes med nye UV-aggregater.

Heldigvis ble det etablert en reservevannsløsning fra Sørum og Nedre Romerike vannverk i januar 2016, og når Store Langsjø stenges vil innbyggerne i Aurskog-Høland, med unntak av Setskog, få vann i krana fra Sørum.

LES OGSÅ: Bjørkelangen musikkfestival vurderer å flytte datoen: – Blir antagelig i juni

– Men hvorfor må vi egentlig bruke lite vann, når vi likevel får vann fra Sørum?

Fagansvarlig vann Sylvei Holt i Aurskog-Høland kommune forklarer hvorfor:

– Hvis det skulle skje noe med reservevannsforsyningen, for eksempel et ledningsbrudd, har vi bare vann fra høydebassengene våre, og magasineringen vil holde lenger hvis folk bruker lite vann i perioden vi må stenge, sier Holt til Indre Akershus Blad.

Derfor oppfordres alle innbyggerne til å bruke minst mulig vann i starten av kommende uke for å være føre var i tilfelle noe skulle oppstå.

– Vil vi merke noe til at Store Langsjø stenges?

– Hvis alt går som planlagt vil ingen merke noe til arbeidene. Vannet fra Nedre Romerike vannverk har dessuten like god kvalitet som vannet fra vårt eget vannverk, understreker Holt.

Dette kan du gjøre for å bruke mindre vann:

  • Ikke planlegg vannkrevende aktiviteter
  • Ta kortere dusjer
  • Vent med storvasken
  • Ikke la vann stå og renne unødvendig
  • Overholde vanningsrestriksjonene, inklusiv forbud mot å bruke vannspreder, svetteslanger og tilsvarende.

LES OGSÅ: Se den vanvittige forbikjøringen: – Vi rakk akkurat å bremse ned!

Øker kapasiteten

UV-aggregatene på Store Langsjø vannverk sørger for at vannet desinfiseres, opplyser Sylvei Holt.

– Vi har veldig godt råvann, og slipper å klore det når vi bruker UV. Men det finnes vannverk som også klorer i tillegg på grunn av dårligere råvannkvalitet, sier Holt.

undefined

Når de nye UV-aggregatene er på plass vil kapasiteten til renseanlegget økes, som betyr at Store Langsjø vannverk kan levere mer vann.

– UV-aggregatene har blitt en flaskehals. De har også en maksimal levealder, og måtte skiftes om noen år uansett. De vi får nå er større, og gjør at vannverket får bedre kapasitet.

– Er kapasiteten for dårlig i dag?

– Nei, vi har ikke hatt noe problemer med kapasiteten, men når vi har maks produksjon over tid ville det ha blitt et problem. Anlegget kan kjøre 150 liter per sekund, men med nye UV-aggregater kan vi kjøre dette over lengre perioder, sier Holt.

Hun forklarer at større UV-aggregater også har med den gjensidige avtalen med Sørum om reservevannsløsning å gjøre. Til eget bruk er kapasiteten på Store Langsjø vannverk god nok, men dersom Sørum får problemer med sin vannforsyningen fra Nedre Romerike vannverk, må Aurskog-Høland levere vann over kommunegrensa til Sørum i tillegg. Det er også en grunn til at det er viktig å kunne ha god kapasitet på vannforsyningen fra Store Langsjø.

– Er denne jobben noe kommunens ansatte gjør, eller er det eksterne inne i bildet?

– Det er en bedrift som heter Sterner AS som gjør dette for oss. De ny UV-aggregatene er også større en dem vi har, så det er en del rørombygging og rørmontasje som må til, sier Holt.


Artikkeltags