Anna (18): – Jeg skal stemme, men jeg vet ikke helt hva

– Det er litt vanskelig å finne ut hva de ulike partiene står for, sier Anna Hammer Melby fra Hemnes som er en av 423 førstegangsvelgere i Aurskog-Høland. Begge foto: Alette Eldøy

– Det er litt vanskelig å finne ut hva de ulike partiene står for, sier Anna Hammer Melby fra Hemnes som er en av 423 førstegangsvelgere i Aurskog-Høland. Begge foto: Alette Eldøy

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg skal stemme, men jeg vet ikke helt hva ennå.

DEL

Anna Hammer Melby er en av 423 førstegangsvelgere ved dette valget.

Hun går i tredje klasse på idrettslinja ved Bjørkelangen videregående skole.

– Jeg skal stemme, men jeg vet ikke helt hva ennå. Det er litt vanskelig å finne ut hva de ulike partiene står for og hvordan ting vil forandre seg lokalt, sier Melby.

Hun bruker tiden før valget til å sette seg inn i hva de ulike partiene står for. Både internett, venner, familie og skolen er viktige kilder for å få informasjon om partiene.

Melby har vært med i Ungdomsrådet og fått med seg en del om politikk og styring. Hun mener voksne og ungdommer er opptatt av ulike ting når det kommer til politikk.

– Yngre og skole er viktig. Det er også viktig hvordan kommunen skal se ut fremtiden. Men generelt så tror jeg at ungdommer er nok mer opptatt av miljø enn eldre velgere.

– Jeg skal bruke stemmeretten min, sier Yosief Kifle Habtemichael.

– Jeg skal bruke stemmeretten min, sier Yosief Kifle Habtemichael. Foto:

Yosief Kifle Habtemichael gleder seg til å bruke stemmeretten sin for første gang i Norge.

– Jeg skal absolutt bruke stemmeretten min, sier Yosief Kifle Habtemichael.

Han er 29 år, men i landet han kommer fra er det ikke valg. Derfor synes han det er spennende å lære mer om demokrati og valg, og hvordan det fungerer.

– Vil være med å bestemme

– Det er veldig spennende for oss som ikke har stemt før. Jeg er fra Eritrea, så dette er første gangen jeg har muligheten til å være med å bestemme, sier Habtemichael.

Han har bodd på Bjørkelangen i et år og trives godt. Han har er opptatt av lokalpolitikk, synes skole- og velferdstilbud er viktig.

– Jeg liker å svømme på Bjørkebadet, særlig om vinteren. Der er det varmt og et fint sted å møte andre folk.

Artikkeltags