Vinmonopolets råd er klart:
Handle tidlig på dagen, og tidlig i uken.
Forventer stor pågang
Hege-Lill Hagen Asp er senior kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet. Hun forteller at nordmenn har vært flinke til å planlegge turen sin til Vinmonopolet.
– Et godt råd er å planlegge påskehandelen tidlig. Vi er veldig opptatt av å sikre smittevernet, og generelt har kundene vært veldig flinke til å ta dette til etterretning. Det så vi for eksempel for julehandelen, at flere handlet tidligere i uken, og mindre på fredager og lørdager. Det er bra at kunder har endret handlemønsteret sitt, og vi håper på at dette også vil gjelde for påsken.
Hagen Asp forteller at de regner med at de vil se en kundetopp også i år, slik de ellers opplever i dagene rundt høytider. For dem som vil unngå meterlange køer, har hun et tips:
– Vi har utviklet et trafikklys på nettsidene våre hvor kunder kan se når det er mindre folk i butikkene, slik at man kan unngå køer.
– Historisk
For første gang i år, vil Vinmonopolet være åpent til klokka 16.00 dagen før skjærtorsdag, som i år faller på 31. mars.
– Dette skjer for første gang, og er dermed historisk. Dette er helt nytt i år, forteller kommunikasjonsrådgiver Hagen Asp til Avisa Oslo.
- Se alle åpningstidene nederst i saken.
Tidligere har Vinmonopolet stengt dørene klokka 15.00. Årsaken bak den ekstra timen er en lovendring av Alkoholloven som ble godkjent av Stortinget i juni 2020, og som sier at Vinmonopolet kan holde åpent til 16.00 på lørdager og på dagen før en helligdag.
– Folkehelseinstituttet (FHI) fikk i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å evaluere de eventuelle virkningene av denne åpningstidsendringen på lørdager. For å sikre FHI og myndighetene en mest mulig effektiv og presis evalueringsmetode, ble endringen i åpningstid innfaset puljevis blant Vinmonopolets butikker. Vi startet med en pulje med butikker som holdt åpent en time lenger, og så tok man pulje to, og pulje tre i mars. Nå kan alle butikker ha åpent til 16.00, forklarer Hagen Asp.
Hun forteller at bakgrunnen for Stortingets beslutning var endrede handlevaner blant befolkningen.
– Vi har sett at folk stadig handler senere på lørdager. I byer som Oslo var det mest hektisk mellom klokka 14 og 15. Det er mange av våre kunder som har satt stor pris på Stortingets beslutning, særlig de som foretrekker å handle senere på dagen. Det har en gunstig effekt på smittevernet også, at man får fordelt handlingen mer utover, legger hun til.