Spleiselag mellom musikere og platekjøpere sørget for albumutgivelse.

MonicaZ Vals har samlet sine absolutte favoritter fra den svenske legenden Monica Zetterlunds gyldne skattekiste og slipper de nå på plata Enkel, vacker öm - delvis takket fansens økonomiske støtte.

Rundt 60 personer har forhåndsbetalt for hvert sitt eksemplar. Til sammen utgjorde støtten rundt en tredjedel av budsjettet. Resten har vi brukt fra bandkassa. Det er mange kjente blant kjøperne, men det er ekstra artig å se at til og med fremmede, med stor geografisk spredning, har kjøpt plata. Det som er helt sikkert er at vi ikke hadde fått det til uten fansens støtte, noe vi er veldig takknemlige for. Siden vi ikke har noen erfaring med dette konseptet, hadde vi ingen forventninger i forkant, dermed ble alt en positiv overraskelse, sier fetsokningen Stina Stenerud, som er vokalist i MonicaZ Vals.

Konseptet der konsumentene kan kjøpe et produkt før det er ute på markedet kalles crowd funding på godt norsk, og blir stadig mer vanlig både i plate- og bokbransjen.

De andre medlemmene i MonicaZ Vals er enebakknesing Paul Wagnberg på orgel, Erik Jøkling på trommer og Eirik Berg Svela på gitar.

Vi er inne i vårt femte år som band. Det er veldig garvede og dyktige musikere jeg har med meg. Det er gøy å se at vi fortsatt har gløden i behold. Entusiasmen har vært veldig stor for plateprosjektet og live har vi gjort flere jobber enn noensinne i år. Vi har spilt konserter fra Hemnes i Nordland til Arendal, Stavern, Tønsberg Hvaler og Nøtterøy dette året. Her har vi truffet et nytt publikum, noe som har vært veldig givende, forteller Stenerud videre.

Gjennom sine drøye 40-år som artist kom Zetterlund i mange forskjellige musikalske formater; fra pianotrio til storband, revy og cabaret, film og TV.

Gullalderen

I det som av mange regnes som gullalderen i svensk kulturproduksjon, var hun sterkt delaktig i å sette svensk jazz, humor og sceneformidling for alvor på kartet, gjennom samarbeid med blant andre Hans Alfredsson og Tage Danielsson (Hasse o Tage), Beppe Wolgers, Georg Riedel, Jan Johansson, Povel Ramel, Evert Taube og Olle Adolphson.

MonicaZ Vals har lagt seg på en minimalistisk, åpen og dynamisk tilnærming, med en besetning som gir vokalist Stina Stenerud rom til å by på sitt vide spekter som sangerinne.

Også Palle Wagnberg, med Hammond B3, Leslie og basspedaler, føler seg hjemme her, hvor han får eksponert sin kapasitet, både harmonisk, dynamisk og solistisk, og ikke minst som arrangør.

Snart blir det plateslippturné, da spiller MonicaZ Vals i Lillestrøm kultursenter (14. november), Vinger hotell (15. november), Tamburen i Fredrikstad (16. november) og Lier kulturscene (17. november).