Gå til sidens hovedinnhold

– Ute på myrene trengte vi ikke å bruke hodelyktene en gang

Thorbjørn, Knut, Fred, Jan Kristian, og Jarle. Her har du kvintetten som sørger for døgnåpent tilbud midt i verste koronanedstegningen.

De fem er identiske for løypenettet på Mangen. Et løypenett som har blitt rene magneten for fri- og skiglade mennesker i alle alder nå i disse nedstengingstider. Friluftsaktiviteter er balsam for både kropp og sjel!

– Aldri før har vi opplevd så mye folk på både dagtid og kveldstid, skriver Mangenfjellet turlag på sin egen Facebookside.

– Her er det i praksis døgnåpent. Fra tidlig på formiddagen til sent på kveld er det gjennom hele uka en formidabel strøm av skiløpereaktivitet innover her, både på Sør- og Nord-Mangen. Spesielt kveldsturer med hodelykt har tatt helt av. De siste dagene med klarvær og fullmåne har gitt et ekstra kick til dette tilbudet, forteller leder for løypegjengen, Thorbjørn Slettum.

Sammen med Knut Katralen, Fred Jansberg, Jan Kristian Heggdal og nyervervelsen Jarle Engen utgjør han kara i sporet.

Magisk under fullmåne

Kari Anne og Michael Hoel fra Blaker lot seg friste av den lysende fullmånen som sørget for at titusener av snøkrystaller glitret som diamanter langs runden deres over Høgmosen torsdag kveld.

– Helt magisk. Ute på myrene trengte vi ikke å bruke hodelyktene en gang. Det var bare å nyte, sa de to da Indre møtte dem på vei fra Sakhusmosen og ned til bilen.

Navet i hjulet

Siden Mangenfjellet turlag satte i gang med løypepreparering etter snøfallet 28. desember, har løypemannskapene til sammen nedlagt cirka 150 dugnadstimer. De aller fleste på «ukristelige» tider, tidlig morgen og formiddag eller utover kveldene og tidvis inn i de små nattetimene.

– Løypekjørerne er selve navet i hjulet vårt. Formålet med turlaget da det ble stiftet for snart 25 år siden, var å lage skispor. Gjennom årene har frivillige kommet og gått, men vi har hele tiden klart å rekruttere nye ressurspersoner, sier leder av laget Carl Fredrik Havnås.

Han var også innom turlagets base på Nybyggerud denne kalde januarkvelden, da sporhundene var samlet til grilling, kaffe og et lite sosialt treff mellom slagene.

– Kameratskapet er viktig. Sammen med friheten og nærkontakten med naturen, og gleden av å se hvilken glede vi sprer til både store og små ute i løypene, er det drivkraften vår, sa Jan Kristian Heggedal.

Jobber kontinuerlig

–Kara jobber kontinuerlig med hele løypenettet, og det er bare å ønske alle god tur til skogs, sier Thorbjørn Slettum. Han minner om de mange bålplassene som er opprettet langs løypenettet, både på Nord- og Sør-Mangen i kjølvannet av at skihyttene på Myrlia og på Kjølen er koronastengte.

– På bålplassene henger det bålpanner, og det er satt ut sitteplasser. Det er kjørt ut tørr ved som fritt kan benyttes, og det henger medaljer til barna der. Ellers vil vi hele tiden holde løypestatus oppdatert både på skisporet.no og på våre Facebookside, forteller Thorbjørn Slettum.

Kommentarer til denne saken