Ås-studenter tegnet 273 meter kjempelaks som vises under Tour de France

Studenter fra NMBU har vært med å tegne kjempelaksen, som skal sendes under Tour de France.

Studenter fra NMBU har vært med å tegne kjempelaksen, som skal sendes under Tour de France. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

GPS og fotballkritt ble brukt til å tegne den utrydningstruede laksen.

DEL

(Smaalenenes Avis) ÅS: Tre doktorgradsstudenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, har vært med å tegne en kjempelaks på 273 meter. Laksen skal vises på TV under Tour de France søndag 16. juli, mellom 16.30 og 17.15.

Ideen tilhører Patrick Martin, som driver et lakseklekkeri i nærheten av landsbyen Chanteuges. Yngel fra klekkeriet settes ut i Loireelven, for å redde den utrydningstruede atlaterhavslaksen.

Har du lest denne? Monstergjedda på snaut 20 kilo dro gummibåten etter seg i en time

Utrydningstruet art

Professor ved NMBU, Finn Weltzien, leder EU-prosjektet IMPRESS. I prosjektet jobber studentene med å redde ferskvannsartene laks, ål og stør i Europa. Det var 15 av hans studenter og Martin som tegnet laksen med GPS-koordinater, pinner og fotballkritt.

- Patrick (Martin) kom på ideen med å tegne kjempelaksen under en samling i juni. Målet er å skape bevissthet rundt forurensningen av Loireelven, hvor laksen gyter, forteller Weltzien.

Impress arbeider aktivt for å bevisstgjøre politikere og befolkningen om viktigheten og sårbarheten til den ikoniske laksearten.

Les også: Var ikke fornøyd med fisken de fikk kjøpt - startet eget sjømatselskap 

1000 kilometer lang ferd

Laks blir født i elver, deretter svømmer de ut i havet for å spise seg fete, før de drar tilbake til elva de var født for å gyte.

– Det spesielle med atlaterhavslaksen, er at den må svømme opp hele Loire-elven for å nå sitt gyteområde. Den er hele 1000 kilometer fra havet, sier Weltzien.

Han forteller at demninger, utsetting av predatorfisk, forurensning fra industri og landsbruk og overfiske gjør at bare et fåtall av laksen overlever den lange vandringen tilbake til gyteområdet.

– Det er menneskelig aktivitet som har ført til at laksen er truet, og vi ønsker å bedre forholdene i hele elven. Hvis laksen dør vil mye kultur og historie forsvinne.

Weltzien legger til at flere arter i elven er like truet som laksen.

– Vi bruker laksen for å selge inn. Hvis forholdene til laksen forbedres, vil det også bli bedre for de andre artene og hele det biologiske mangfoldet.

Les også: – Hjelp oss å stoppe krepsepesten

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken