Gå til sidens hovedinnhold

Ulvemerkingen på Mangen er avsluttet

Artikkelen er over 3 år gammel

Hensynet til hjorteviltet og øvrig dyreliv gjør at Miljødirektoratet avslutter forvaltningsmerkingen av ulv.

Totalt er 12 ulver, fordelt på tre revir, merket i 2018. Etter planen skulle ytterligere to vært merket i Mangen-reviret i Hedmark og Akershus.

Hannulv ble den siste

Merking av dyr er regulert i dyrevelferdsloven § 10.

Landbruks- og matdepartementet har vurdert at merking av ulv der formålet er å ivareta forvaltningsmessige formål ikke trenger forhåndsgodkjenning etter forskrift om forsøk med dyr. Denne forskriften regulerer bruk av dyr til vitenskapelige og utdanningsmessige formål, og til medisinsk virksomhet.

Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter merket ulv i Slettås, Letjenna og nå sist i Mangen, på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet. Departementet har bedt om at ulvene forvaltningsmerkes for å vurdere skadepotensialet hos ulver født i norske revir.

Les også

Politiet om bomsnikerne: – Førerkortet kan bli beslaglagt

I både Slettås og Letjenna er det merket fem individer. To er merket i Mangen, senest onsdag 14. mars. Hannen, som trolig er halvannet år, blir også den siste.

Forstyrrer hjorteviltet

Den snørike vinteren skaper problemer for mange ville dyr, og spesielt hjorteviltet. Dyrene sliter med å finne mat, og det er kraftkrevende å bevege seg i dypsnøen. Feltpersonellet har tatt hensyn til dette når de har merket ulv i vinter, men nå har det også kommet flere bekymringsmeldinger om dette lokalt.

– Vi har vurdert at aktiviteten vår nå kan forstyrre hjortevilt i en sårbar situasjon. I tillegg har vi allerede fått merket 12 ulver. Derfor velger vi å avslutte merkingen, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.

Les også

Her tar Monica villsvinet på fersken

Radiomerkingen gjør det mulig å kartlegge hvordan ulvene beveger seg. Den vil gi oss mer kunnskap om ulvenes områdebruk og vandringer, og i hvilken grad ulver fra disse revirene har potensial til å gjøre skade.

Kommentarer til denne saken