Nye tall: 14-16 ulver i Aurskog-Høland og Rømskog per 1. februar

Ny telling: Det er 93 til 99 ulver i Norge. Arkivfoto: Åke Aronson, Skandulv

Ny telling: Det er 93 til 99 ulver i Norge. Arkivfoto: Åke Aronson, Skandulv

Artikkelen er over 1 år gammel

Totalt mener Rovdata det er 93-99 ulver i hele Norge,

DEL

Hannen og tispa fra grenserevirene Bograngen og Juvberget har dannet en ny ulvefamilie i sistnevnte revir. Da Bograngen-hannen mistet maken, tok den med seg to valper til naboreviret.

Ulvefamilien i Juvberget er blant de 93-99 ulvene som er dokumentert i Norge eller på begge sider av grensen mot Sverige så langt i vinter. Når de 14 ulvene som er kjent døde i samme periode er trukket fra, er det foreløpig registrert 79-85 ulver. 49-51 av dem har helnorsk tilhold, viser den andre statusrapporten med foreløpige resultater fra vinterens overvåking fra Rovdata.

– Den tidligere lederhannen i Juvberget ble funnet død tidligere i vinter. Skadene påvist ved obduksjonen tyder på at den ble sparket i hjel av en elg. I løpet av sommeren eller høsten forsvant ledertispa i naboreviret Bograngen, og hannen derfra flyttet med to valper til tispa i Juvberget, forteller leder Jonas Kindberg i Rovdata.

Kull ikke påvist på nytt

Nettopp i Juvberget-reviret ble det påvist et kull med hele ni valper i mai, men ingen av valpene er funnet igjen i overvåkingsperioden 1. oktober-30. januar. I denne perioden er det dokumentert totalt ni kull med ulvevalper med tilknytning til norsk ulvesone.

Fem av dem er dokumentert i helnorske revir, og to av kullene er født i familier med tilhold på begge sider av riksgrensen. Når det gjelder de to siste kullene, er det foreløpig uklart om revirgrensene strekker seg på tvers av riksgrensen.

Dette gjelder Sotsjø-reviret og Rømskog-reviret.

Sotsjø-reviret er nytt

– Sotsjø er et nytt revir, etablert av ei tispe fra Mangen-reviret og en hann fra Magnor-reviret. Sporinger og DNA tilsier at flokken består av seks dyr; lederparet og fire valper, sier Kindberg.

Han understreker at resultatene som presenteres i rapporter i løpet av overvåkingssesongen er foreløpige og kan endre seg etter hvert som det kommer til ny informasjon. Overvåkingen av ulv gjennomføres hvert år over hele landet i perioden hovedsakelig fra 1. oktober til 31. mars.

Fine sporingsforhold

– Snøforholdene gjorde at sporingene kom sent i gang denne sesongen, men den siste tida har forholdene vært fine. Videre sporinger og DNA-analyser utover vinteren vil gi et enda sikrere bilde av antall ulvekull i grenseområdene og hvor revirgrensene går, avslutter Kindberg.

Ønsker meldinger om ulvespor

Publikum oppfordres til å bidra i overvåkingen ved å dele observasjoner av ulv og ulvespor i Skandobs eller direkte på telefon til Statens naturoppsyn. Alle ulver som registreres i denne perioden teller med i oversikten.

– Vi tar gjerne imot tips fra alle områder. sier Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulv i SNO.

Artikkeltags