Dødelig cyanid fortsatt ikke funnet – nok til å drepe 125 personer

Politiet har ennå ikke funnet bilen lastet med cyanid, som ble stjålet onsdag på Lørenskog.

Politiet har ennå ikke funnet bilen lastet med cyanid, som ble stjålet onsdag på Lørenskog. Foto:

Av

Det var 25 gram kaliumcyanid i varebilen som ble stjålet på Romerike, bekrefter leverandøren. Politiet frykter giften er dumpet.

DEL

Politiet hadde tirsdag fremdeles ingen spor etter varebilen som hadde en liten beholder med det svært giftige stoffet kaliumcyanid i lasten. Ingen er mistenkt i saken som etterforskes som grovt tyveri.

– Vi utelukker ikke at lasten er dumpet. Om noen kommer over mistenkelige gjenstander, ber vi om at politiet varsles umiddelbart, og at det vises stor forsiktighet, sier politiadvokat Camilla Granstrøm i Øst politidistrikt i en pressemelding.

LES OGSÅ: Ønsker tips om stjålet giftbil

Til grunnforskning

Leverandøren, legemiddelfirmaet Sigma-Aldrich, bekrefter mengden på 25 gram overfor NRK. Pakningen skulle til Universitetet i Oslo og innholdet brukes i grunnforskning på celler.

– Vi vil gjøre det vi kan for å bidra til at saken blir oppklart så raskt som mulig, sier regionsjef Renee Tunold i Sigma-Aldrich.

Direktør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at det kun må 0,2 gram cyanid til for å ta livet av et menneske. Pakningen med 25 gram inneholder dermed opp til 125 dødelige doser.

– Det kan brukes til å ta livet av mennesker. Det har vært en del giftmord med cyanid opp gjennom årene, sier Madsen.

Kvelning

Varebilen, en Mercedes Sprinter, ble stjålet onsdag kveld ved Lørenskog stasjon. Først fredag ble det imidlertid klart for politiet at det svært giftige stoffet ble oppbevart i bilen. Den stjålne lasten var en del av en forsendelse som transportøren hadde hentet i Göteborg.

Cyanider og blåsyre er svært giftige stoffer og virker i løpet av kort tid. Stoffene påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning.

Artikkeltags