Ønsker fortsatt tips om stjålet giftbil: Politiet sjekket adresse på Romerike

Den stjålne bilen er en Mercedes Sprinter med registreringsnummer CV 88344. Foto: Privat / Politiet

Den stjålne bilen er en Mercedes Sprinter med registreringsnummer CV 88344. Foto: Privat / Politiet Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den stjålne varebilen, som blant annet fraktet en beholder med det svært giftige stoffet cyanid, er søndag fremdeles ikke funnet av politiet.

DEL

– Det er heller ingen mistenkte i saken. Saken etterforskes fortsatt som et grovt tyveri, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding.

– Politiet har jobbet med saken gjennom natten, og arbeidet fortsetter søndag morgen. Vi har blant annet innhentet videoovervåking, samt bearbeidet tips som har kommet inn. Innhenting og gjennomgang vil fortsette utover søndagen.

– Flere avhør

– Det ble foretatt flere avhør i løpet av lørdagen. Hva som kom frem i avhørene kan vi ikke kommentere nærmere. Etter planen skal det gjennomføres flere avhør i løpet av søndagen. Vi har ingen kommenter til hvem som skal avhøres, heter det i pressemelingen.

  Politiet sjekket lørdag kveld ut en konkret adresse på Romerike. Dette ga ikke noe resultat, og stedet er sjekket ut av saken. Vi har ingen ytterligere opplysninger å gi om den aktuelle adressen, og om hvorfor den var interessant.

Det kom i løpet av lørdagen inn flere tips på mulige observasjoner av bilen. Vi kan ikke kommentere disse tipsene mer konkret

 

Om noen observerer bilen, kontakt politiet umiddelbart på nødnummer 112.

Kan være dumpet

– Vi utelukker ikke at lasten er dumpet. Om noen kommer over mistenkelige gjenstander ber vi om at politiet varsles umiddelbart, og at det vises stor forsiktighet, oppfordrer politiet.

Plastbeholderen som inneholder cyanid er liten, hvit, og har rødt lokk. Det er usikkert hvordan plastbeholderen er merket. Merkingen skal indikere at innholdet er giftig.

Stjålet onsdag

Onsdag kveld ble en varebil lastet med medikamenter stjålet fra Lørenskog stasjon.

Bilen er av merket Mercedes Sprinter, 2018-modell, med registreringsnummer CV 88344. Den er sølvfarget – og har ingen spesiell merking.

Politiet ble varslet av bileier ved 21.30-tiden onsdag kveld om at bilen ikke lenger sto der bileieren hadde satt den fra seg. Cirka en time etter hendelsen ble også omkringliggende politidistrikter og Tolletaten varslet – ettersom bilen inneholdt medikamenter.

Inneholder giftig stoff

Fredag ble politiet oppmerksom på at det blant lasten også befant seg en beholder med det svært giftige stoffet cyanid.

Det ble da iverksatt en rekke tiltak, og ytterligere varsling gikk til blant annet Politidirektoratet. Kripos, PST og helsemyndighetene.

Politiet har satt inn store etterforskningsressurser for å finne bilen. De har gjennomført avhør av bileier og sjåfør, og det jobbes videre med å innhente og sikre videoovervåkning.

Ifølge pressemeldingen har etterforskningen så langt ikke frembrakt holdepunkter for at hendelsen handler om noe annet enn et bilbrukstyveri, men politiet advarer likevel publikum om å nærme seg bilen.

«Publikum må ikke nærme seg bilen, men holde god avstand, til nødetatene har foretatt nødvendig sikring», heter det i pressemeldingen.

Lørdag kveld opplyser politiet i en ny pressemelding at de har fått flere tips om den stjålne bilen. De ønsker ikke å opplyse nærmere om hva tipsene inneholder eller hvem de kommer fra.

Advarer om å nærme seg

Politiet utelukker ikke at lasten kan ha blitt dumpet.

«Om noen kommer over noen mistenkelige gjenstander ber vi om at politiet varsles umiddelbart, og at man ikke under noen omstendigheter nærmer seg objektene»

Dersom man oppdager bilen, oppfordres man til å varsle politiet umiddelbart på nødnummer 112.

Bilen eies av et budfirma som holder til på Romerike.

Romerikes Blad har vært i kontakt med eieren av bilen. Han er på utenlandstur for øyeblikket.

– Broren min driver et budbilfirma og bruker bilen til det. Dette var et helt vanlig oppdrag. Jeg tror ikke de som har stjålet bilen har visst om hva som var i bilen. Etter hva vi har fått informasjon om var det 40 kjøretøy av tilsvarende merke som ble stjålet i 2018.

Ikke endret trusselbilde

Til Dagbladet opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST at trusselbildet ikke er justert som følge av tyveriet.

– Det er ikke noe kunnskap vi sitter på som tilsier at dette tyveriet kan knyttes til terrorplanlegging, sier Bernsen.

Han forklarer at terroristers modus de siste årene har vært angrep med enkle midler, som kniv og skytevåpen, ikke med kjemiske våpen.

Fakta:

* Cyanider er kjemiske forbindelser i form av salter av blåsyre (hydrogencyanid).

* Saltene brukes blant annet til prosesser som fornikling, forsølving og forgylling. Cyanholdige forbindelser brukes i produksjon av skumplast og annen plast.

* Cyanider og blåsyre er svært giftig og rammer i løpet av kort tid. Stoffet påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning. Symptomer på forgiftning er voldsomt forsterket åndedrett samtidig som huden får en lyserød farge. Pusten lukter gjerne av blåsyre, en lukt som minner om bitre mandler.

* Cyanidforgiftning kan oppstå ved brann. Det rammet blant annet mange av ofrene på Scandinavian Star.

Kilde: Store medisinske leksikon

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken