Skog og mark bugner av ville bær i år. Det bekrefter også fagfolk, som forteller om optimale værforhold i blomstringstida.

Til tross for lange tørkeperioder mange steder i Sør-Norge i vår og sommer, ble det altså masse bær likevel.

– Det har vært veldig bra vær og solforhold i periodene hvor både molter, bringebær og blåbær har blomstret. Dermed har også insektene fått gjort jobben sin, noe som er helt avgjørende for at det skal bli et bra bærår, sier bærekspert Øyvind Stranna Larsen til Nationen.

Villbringebær og blåbær må man litt opp i høyden for å finne nå, men bjørnebær og tyttebær er det flust av også i lavlandet. Men vent til tyttebærene er skikkelig modne, da er aromaen og kvaliteten på topp, råder bæreksperten. Molteåret har så langt vært veldig bra på Østlandet, både på myrer og i fjellskogen.

– Her er det store regionale forskjeller, spesielt knyttet til høydeforhold. Kuldegrader i fjellet kan også fort sette en stopper for molteplukkinga, sier Stranna Larsen.

Forsker Anne Linn Hykkerud i Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) i Tromsø melder om et svært bra bærår i flere deler av Nord-Norge. En flott moltesesong nærmer seg slutten, mens blåbær og tyttebær fortsatt kan plukkes.

– I år er det mange steder i Nord-Norge gode muligheter til solide blåbærfangster helt til frosten kommer. Tyttebærene er også rett rundt hjørnet, og her ser det ut til å bli et normalår, sier Hykkerud.

(©NTB)