Tør du ta turen?

Av

Halloween-feiring på Klatretunet Kafe og Høyt & Lavt Lillestrøm!

DEL

Innsendt Gratis Halloween-feiring 31. oktober.

Utendørs, med tilgjengelige leker som stylter, stigegolf, labyrint og erteposekasting på tunet. Sprettboksen (megatrampoline på 90 kvm!!) og slakk line tilgjengelig i skogkanten. Salg av enkel mat og bakst på tunet og en kafé omdannet til spøkelseshus. Det blir også ordinær klatring mot billett.

Spøkelsessti, sa du? Å ja, ta med deg lommelykt og se om du klarer å se frk. Amalies øyne i skogkanten. Sagnet om frk. Amalie er et eventyr i seg selv..

Sagnet om frk. Amalie fra husmannsplassen Kvernhaugen, der Høyt & Lavt i dag er lokalisert, antar man er fra tidlig 1700-tallet. Klatretunet kafé er bygget på grunnmuren til den nedbrente hovedbygningen på husmannsplassen.

Eier av plassen, unge Herr Madsen, levde et stille og tilbaketrukket liv sammen med sine foreldre på en gård på høyden over Kvernhaugen.

Frk. Amalie, født inn i en fattig familie, kom til stedet i jobb 15 år gammel. Hun var vakker, fargerik og mystisk som en norsk høstdag. Amalie jobbet hardt og lange dager med ansvar for åtte høns, en geit og all matlaging og vask på husmannsplassen. Jobben skjøttet hun vel, men all fritid benyttet hun i den flotte skogen rundt plassen. Barbent med flagrende løst hår, alltid med en sankekurv over armen, som hun fylte med skogens små og store skatter.

Det ville seg at Frk. Amalie og Herr Madsens veier ofte krysset hverandre på disse turene, da også han elsket freden og roen under trekronene. Det ble aldri bekreftet, men sagnet sier at de falt for hverandre. Sjenerte smil og nikk på avstand førte over tid til forsiktige håndtrykk og et og annet ømt kyss på kinnet.

Da Herr Madsens far, gammelbonden på gården oppdaget dette gryende forbudte forholdet, ble det stor oppstandelse. Unge Madsen ble sendt til familie på Vestlandet hvor han måtte gå i læra hos en gammel onkel.

Frk. Amalies liv ble etter dette gjennomsyret av fortvilelse. Hun sluttet å spise, nøt ikke lenger årstidenes skiftninger og vakre farger i skogen. Hun døde i skogen i 1765 av bunnløs sorg.

Sagnet sier at hun en gang i året, 31. oktober, på sin dødsdag, kan ses i skogen. Etter mørkets frembrudd er hun ute og leter etter sin kjære Herr Madsen. Beveger man seg i skogen på nordsiden av parken etter mørkets frembrudd denne dagen, hender det man ser hennes søkende øyne lyse i mørket.

Tør du ta turen å se etter henne?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken