(Romerikes Blad)

– Foreløpige analyser indikerer at disse er smittet med omikron-varianten, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Det var tirsdag at de tre mistenkte omikron-tilfellene ble oversendt til FHI for analyse. De tre personene ankom Oslo lufthavn via ett av de åtte landene som regjeringen fraråder reiser til.

– Personene det gjelder, kom med fly til Oslo lufthavn, og har vært på karantenehotell på Gardermoen siden ankomst. De har reist fra Sør-Afrika til Norge på to ulike fly mellom 26. og 28. november, skriver FHI.

Den tredje prøven FHI orienterte om tirsdag har ennå ikke ankommet FHI.

Helsedirektoratet definerer mistenkte tilfeller som følgende:

  • Personer som tester positivt etter ankomst til Norge, direkte fra eller via mellomlandinger fra et av de åtte landene sør i sørlige Afrika.
  • Husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en person som er bekreftet smittet med omikron og som tester positivt.
  • Andre som tester positivt og hvor sekvensering ikke påviser delta varianten.

– Tett kontakt med kommunelegen

De smittede er nå isolert på karantenehotell, og følges opp av kommunelegen. Ifølge FHI har de smittede kun hatt milde symptomer og ikke hatt behov for sykehusinnleggelse.

– Vi venter bekreftende sekvenseringsresultater i løpet av arbeidsdagen i dag, men basert på screeningresultatet ved FHI så er prøvene sannsynlige tilfeller med omikron. Vi har tett kontakt med kommunelegen i Ullensaker, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Line Vold.

Nærkontakter følges opp i tråd med gjeldende rutiner ved påvist eller mistenkt omikronsmitte. Smittesporing på de aktuelle flyvningene er igangsatt av smittesporingsteamet ved FHI.

Ikke overrasket

Ullensaker-ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap) regnet med at den nye virusvarianten ville nå Norge før eller siden.

– Jeg er ikke overrasket. Det var stor sannsynlighet for at disse tilfellene enten var delta eller omikron. Nå viste det seg at det var omikron, sier han til Romerikes Blad.

Schumacher forteller at de smittede nå får god oppfølging fra kommunen.

– Det er viktig å si at vi ikke har spredning av omikron i lokalsamfunnet i Ullensaker. Disse påviste tilfellene er knyttet til reisende som har landet på Gardermoen. Selv om vi ikke har omikron i lokalsamfunnet i dag, så er det noe med spredningsmønsteret som gjør at det er stor grunn til å tro at vi vil få det på sikt, sier Schumacher.

Følger situasjonen

Kommuneoverlege Einar Kristian Borud i Ullensaker kommune forteller at de smittede sitter i isolasjon på en egen fløy på karantenehotellet. På den måten skal de hindre at de omikron-smittede blander seg med de andre gjestene på karantenehotellet.

– De er i god form og har ingen alvorlige symptomer. De følges opp på hotellet og får legetilsyn ved behov, sier Borud.

Han forteller at kommunen ikke har mistanke om andre omikron-tilfeller.

– Det er sannsynlig at omikron er mer smittsom, men vi vet foreløpig veldig lite om denne varianten. Det er også påvist flere tilfeller i Norge, så det er ikke utenkelig at omikron-varianten vil overta på sikt, sier han.

Øygarden først ut

Den nye koronavarianten ble meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa.

Onsdag ble det kjent at omikron-varianten har nådd Norge. I Øygarden kommune i Hordaland er det nå påvist to tilfeller av omikron. I tillegg mistenker bydelsoverlegen i Frogner i Oslo at 30 til 40 personer er smittet med denne varianten.

– Vi har et pågående utbrudd hvor det er høy sannsynlighet for at det er omikron-varianten, sier bydelsoverlege Tine Ravlo til VG.

Ifølge en risikorapport fra FHI gir den nye varianten trolig ikke mer alvorlig sykdom eller død.

Både Nittedal og Rælingen kommune opplyser til RB at de har sendt inn prøver til FHI med mistanke om omikronsmitte – henholdsvis ni og én prøve hver.

– Nittedal har så langt sendt inn ni prøver til sekvensering, og vi sender fortløpende der det vurderes som nødvendig, opplyser ordfører Inge Solli (V).