Proffen og amatøren

Amatør og proff: Karianne Lotterud er amatøren og Per Magnus Barlaug er proffen i forestillingen

Amatør og proff: Karianne Lotterud er amatøren og Per Magnus Barlaug er proffen i forestillingen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er første gang for begge.

DEL

Ikke at de skal spille foran et publikum, men at de skal gjøre et utespill, eller «spel» som det også kalles.

Det er også første gang de har en motstpiller ifra den andre leieren, ja at proffen og amatøren spiller sammen.

- Det merkes at Per Magnus er profesjonell, han har en helt annen energi i spillet og får motspilleren til å spille ut. Jeg har noe å strekke meg etter, og det er ålreit, sier Karianne Lotterud, som er en av amatørskuespillerne i Romeriksspillenes oppsetning «Skinner til Frihet» som settes opp nå i juni.

Som hovedrolleinnehaver i rollen som Ingeborg Linderud, så skal det ikke legges under en stol at hun selv har mye å bidra med inn i stykket.

- Jeg er aktiv med i Bygdetruppen Teater og har gjort flere forestillinger det siste året. Det har gitt meg masse erfaring og gjort meg uredd for å spille stort. Jeg kaster gjerne manuset med én gang, for da må hue og kropp følge med fra første stund.

Amatøren er vant til å jobbe i liten gruppe, mens denne runden er det annerledes.

- Det blir en annen type prosess med så mange og med et slikt omfattende stykke. Da er det fort gjort at Per Magnus gir litt tilleggsregi i kulissene, mens vi venter. Proffen snur seg og ler.

Per Magnus Barlaug har fem års utdannelse innen teater og er profesjonell skuespiller.

I juni spiller han for første gang et utespill, og det med utgangspunkt i et historisk tema han selv er veldig opptatt av.

Proffen kaller seg selv for «geek» når det kommer til 2. verdenskrig.

- Jeg er veldig historieinteressert, og når det kommer til okkupasjonen her hjemme i Norge, så er jeg ekstra lydhør. Vi er kanskje den siste generasjonen som har fått høre historier fra de som opplevde krigen selv. Proffen blir tankefull.

- Det kommer kanskje til å sitte noen blant publikum som har hatt foreldre som har sitti på Grini, eller som kanskje har erfart noe selv, det er sterkt å tenke på!

Forrige helg gikk begge to flyktningeruta sammen med resten av gjengen i Romeriksspillene.

Karianne, som er ekte rømsjing, kunne selv bidra med lokalhistorie på veien. Historier fra krigen som hun har hørt gjennom oppveksten.

- Å få vite hva som har skjedd her i området og så få lov til å ta del i en lokal forestilling som tar opp dette temaet, det er spennende!, utbryter proffen.

Men jeg må slutte å kalle dem det, proffen og amatøren. Betegnelsene handler mer om hva de har valgt som levevei, men i denne runden handler det om noe annet.

Å lære, kjenne og ta på den stemningen som krigen satte på hverdagen, på ungdomstid og forelskelse.

Og i dette spillet er de jo begge viktige brikker i årets utespill, proffen og amatøren, side om side.

Artikkeltags