(Siste)

[Nettavisen]  Før nyttår valgte både Telenor og Telia å fjerne hastighetsbegrensningene i mobilabonnementene sine. Dermed kunne de skryte av «fri fart» og vise til hastighetsmålinger på nett som viste hvem som leverte det raskeste nettet.

Har ikke skrudd ned prisen

Men selv om Telenor og Telia har fjernet de kunstige hastighetsbegrensningene, har de ikke gjort noe spesielt med prisene på databruk.

Faktisk har den inkluderte datamengden i noen abonnementer det siste året blitt redusert.

Om en overgår begrensningen i inkludert datamengde, koster det opp mot 5 kroner per megabyte.

Speedtest kan være en morsom test å kjøre, og den er åpenbart nyttig for mobiloperatørene - men den kan benytte store mengder data fra mobilnettet. Datamengden varierer litt fra gang til gang, men kan lett gå opp mot 140 megabyte.

I dag er det nesten utelukkende mengden data som koster noe ved mobilbruk.

En ekstra datapakke på 1 gigabyte koster typisk 69-99 kroner, noe som betyr at en test koster omtrent det samme som en billig betalingsapp.

– Bør kjøpe datapakke

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor bekrefter at denne typen bruk kan bli kostbar.

– De aller fleste kundene har valgt abonnement som er store nok til at de kan bruke data som de vil uten å tenke på at de går tom for data - inkludert å benytte Speedtest. Men det stemmer at du laster ned en fil og tester med den, og at dette trekker av datakvoten i abonnementet. Dersom du ikke har data inkludert i abonnementet, eller svært lite data inkludert, anbefaler vi alle å kjøpe en datapakke eller et større abonnement før denne typen databruk - eller annen databruk. (ANB)