Synnøve, datter til dobbelt skytterkonge Vebjørn Berg i 2009 og 2020, tok sin første pallplassering i skytter-Norges desidert gjeveste årlige konkurranse da hun ble nummer tre i banefinalen for eldre rekrutt.

Mens Erik i sitt noen og femtidendelandsskytterstevne kunne endelig klatre opp på seierspallens øverste trinn da han prikket inn sine ti finaleskudd, alle med sentrumsblinker, og knep seieren i klassen «Fiin Gammel Aargang, eller veteran 73 som er den rette betegnelsen.

Er som årgangsvin

– Kanskje jeg er som lagret vin: Blir bedre og bedre med årene, humrer Blaker skytterlags Grand Old Man.

Han har ikke helt oversikt over antall skutte landsskytterstevne på stående fot, men antyder at det er litt over 50, og at debuten skjedde nettopp på Bestemorenga i Bodø i 1966. Den husker han definitivt, ikke minst på denne dagen da han endelig kunne klatre helt til topps på en individuell landsskytterstevnepall.

Jeg vant 15-skudden, men så skjøt jeg meg fullstendig bort og tuslet slukøret ut av standplassen som sistemann med bøyd hode og skyggen på skytterlua dratt langt ned i øya.

– Du vippet kanskje opp skyggen da du gikk ut i dag?

– Ikke bare vippet opp. Jeg tok av meg lua, humrer han lunt.

Fikk slag for tre år siden

Likevel var det ingen selvfølgelighet at han i år var tilbake på banen der landsskytterkarriere startet. For to år fikk han nemlig slag.

– Datoen var 5. juni. Det endte med ei uke på Ahus og to uker på rehabilitering, men jeg slapp heldig unna. Det var kun balansen som ble rammet, ikke taleevne eller noe annet. Balansen har jeg også klart å trene bra opp, men jeg har fortsatt litt småproblemer med den. Utenom det fungerer jeg som jeg skal igjen, men må ta noen daglige tabletter. Det får være greit i min alder. Før jeg fikk slaget hadde jeg knapt vært syk en eneste dag, forteller hardhausen.

Han skjøt rett og sett en spinnvill mesterskapsomgang fra skive åtte. Hundre poeng og ti sentrumsblinker! Det var nettopp det som var seiersresepten.

– Og nå blir det feiring?

– Vi får vente litt med det. Jeg skal skyte en feltfinale også.

– Du har kanskje med deg trekkspillet så du kan dra en seiersfanfare for deg sjøl før du tar kvelden?

– Nei, det er igjen hjemme. Men jeg har fått en forespørsel om jeg bidra med noen låter på et pensjonisttreff 10. august. Det sa jeg selvsagt ja til.

67 års aldersforskjell

Synnøve Berg er 67 år yngre enn sin klubbkamerat, men hun var definitivt nesten like glad som Erik etter å ha skutt seg opp til bronseplass i eldre rekrutt.

Også her ble sentrumsblinkene tungen på vektskålen i kampen om pallplasseringen. Det ble åtte av dem på de ti skuddene for datteren til den doble skytterkongen Vebjørn Berg.

– Ja, jeg fikk noen gode råd av pappa, men jeg jobbet også med å snakke opp meg sjøl, forteller Synnøve som allerede har markert seg som et stort talent i matchskyting.

– Hvordan var pulsen før finalen?

– Det dunket litt før jeg gikk inn på standplassen, men da jeg kom dit gikk det bra, svarer Synnøve som var litt usikker på hvor god finaleserien egentlig var.

– Jeg har ikke så mye erfaring og trening med Saueren da jeg fokuserer mest på matchskyting, og følte at noen av skuddene var gode, andre ikke fullt så gode. Men det holdt til pallen. Det er jeg veldig godt fornøyd med. I tillegg fikk jeg prisen som beste kvinnelige skytter i rekruttklassene. Det var noe jeg aldri hadde drømt om, men veldig moro.

Som om ikke det var nok, har hun tidligere i uken vært med og sikret seg og Akershus skyttersamlag sølvmedalje i lagskytingen for ungdom, der hun for øvrig hadde med ei klubbvenninne, Charlotte F. Lund på laget, og på fredag venter finale i feltskyting.

– Du er datter av en dobbelt skytterkonge. Drømmer du selv om å bli skytterdronning en gang i framtida?

– Det hadde selvsagt vært gøy det.