Dette skjer når du blir nedringt av ukjente, utenlandske numre

FLERE GANGER DAGLIG: Marit Odland har opplevd å bli oppringt opptil fire ganger daglig av utenlandske telefonnumre.

FLERE GANGER DAGLIG: Marit Odland har opplevd å bli oppringt opptil fire ganger daglig av utenlandske telefonnumre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange nordmenn opplever å bli ringt av ukjente, utenlandske telefonnumre som legger på etter et par ring. – Ikke ta den, er rådet fra leverandørene.

DEL

Opptil fire ganger daglig ringer det et nummer fra land som Ghana, Storbritannia, Tunisia og Tonga til Marit Odlands (71) telefon.

Hun har begynt å telle sifre hver gang det ringer. Til nå har hun vært oppe i 12 sifre på ett telefonnummer, skriver Haugesunds Avis.

– Det begynner å bli ekkelt. Jeg lurer på hva dette er, hva de baler med, sier Odland.

Marit er reservert mot reklame i Brønnøysundregistrene, og har aldri hatt problemer med å bli ringt av ukjente tidligere. Men for cirka en måned siden begynte altså disse ukjente, lange numrene å ringe.

Les også: Kristin (55) solgte boliger for 606 millioner i fjor

Blokkering av ulike numre og landkoder har Odland fått hjelp til der hun kjøpte telefonen, men uten nytte. Nye numre ringer hver eneste dag.

Leverandøren hennes Chess har rådet Marit til å skifte nummer dersom problemet vedvarer.

– Det har jeg ikke lyst til. Jeg har hatt nummeret i alle år, og det registrert hos legen, tannlegen. Overalt. Jeg får vurdere å bytte nummer hvis det ikke gir seg, sier Odland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svindel

Marit Odland er mest sannsynlig utsatt for svindelforsøket som kalles «wangiri-anrop». Selve ordet «wangiri» betyr «ring og kutt» på japansk, og kan sammenlignes med «ring på og spring»-leken fra barndommen.

Bare at her kan det gå penger tapt.

Wangiri er telefonsvindel hvor hensikten til svindlerne er å få den som ringes til å ringe tilbake. Numrene det ringes fra er ofte det som kalles høykostnummerserier i utlandet, og dermed tjener svindlerne gode penger på å bli ringt tilbake til. Dette er årsaken til at svindlerne ofte legger på før anropene rekker å bli besvart, forteller kommunikasjonsrådgiver i Chess og Telia, Kristian Fredheim.

Måten svindlerne utfører wangiri-anropene på, er at de plukker ut nummerserier og følger nummerserien fra start til slutt. Eksempelvis starter de på tlf. 470 00 001 og fortsetter med 470 00 002, 470 00 003 og så videre.

Svindlere bruker en datamaskin som kan ringe opp flere tusen numre i minuttet.

Les også: Har det moro med gym i mattetimen!

– Slike anrop er ikke farlige og gir ingen kostnader for kunder. Kostnader påløper kun hvis man ringer opp igjen til disse numrene, opplyser Fredheim om.

– Dessverre er det slik at denne svindelen fortsatt fungerer, i og med at mange ringer tilbake til disse numrene idet de ser et ubesvart anrop på sin telefon. Og så lenge noen ringer tilbake, vil svindlerne se inntjeningspotensial i å drive med denne typen svindel, legger han til.

Generelle råd i forbindelse med Wangiri-anrop

  1. Ikke svar hvis du får anrop fra ukjente utenlandske nummer.
  2. Aldri gi personopplysninger eller innloggingsinformasjon til noen over telefon. Spesielt hvis det er oppringning fra ukjent utenlandsk nummer.
  3. Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg.
  4. Gjør et nummersøk på 1881 eller Google. Det finnes også flere «telefonterror»-sider på internett med oversikt over useriøse nummer.
  5. Hvis du oppdager misbruk eller svindel, ta kontakt med kundeservice hos din leverandør så kan de ofte være behjelpelige.
  6. De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre.
  7. Hverken Microsoft eller andre PC-leverandører kontakter kunder over telefon. Bare legg på.

Artikkeltags