Kårer bygdas beste øl

BRYGGER PÅ NOE BRUNT: Erik Bakke (t.v.) og Ole Petter Bernhus i Stuttreist & Himlaga etterlyser hjemmebryggere. Foto: Roger Ødegård

BRYGGER PÅ NOE BRUNT: Erik Bakke (t.v.) og Ole Petter Bernhus i Stuttreist & Himlaga etterlyser hjemmebryggere. Foto: Roger Ødegård

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

BJØRKELANGEN: Det finnes drøssevis av lokale hjemmebryggere og -bryggerier. Under matfestivalen Stuttreist & Himlaga skal bygdas beste øl kåres.

DEL

SUPERTILBUD: Indre+ i 8 uker for kun 49 kroner!

Pågangen blant hjemmebryggende ølentusiaster er allerede stor i forkant av Stuttreist & Himlaga 24. september, men arrangørene ønsker at enda flere melder seg på.

– Det eksisterer eldgamle øltradisjoner i Norge, en tradisjon som de siste årene har opplevd et realt oppsving. Stadig flere er interessert i å smake på forskjellige øltyper, og stadig flere brygger sitt eget øl, slår Ole Petter Bernhus i Stuttreist og Himlaga fast.

I riktig gamledager påla blant annet den norske stat alle bønder å brygge sitt eget øl, og det medførte fengselsstraff dersom kravet ikke ble etterkommet. Å brygge vondt øl var det samme som å bli utstøtt av samfunnet.

Det finnes drøssevis av hjemmebryggere/bryggerier i Aurskog-Høland, og flere har allerede meldt seg på: Raymond Holmen fra Lierfoss, Klippen Gods & Småbryggeri fra Setskog, Snulteren fra Bjørkelangen, Magnus Kragtorp fra Hemnes, Seidelen Bryggeri fra Aurskog-Høland Bygdetun på Hemnes og Arstun Bryggeri fra Hedumkroken.

Alle vil få muligheten til å presentere og fortelle om ølet sitt under matfestivalen på Bjørkelangen 24. september.

– Brygger selv

– Jeg brygger øl hjemme selv. Det var forbausende lettvint og inspirerende. Jeg og en kompis startet med det vi trodde var det enkleste å brygge: Undergjæra øl. En tsjekkisk pilsnertype og en saison. Den ble veldig god, men det viste seg at undergjæra øl er mer komplisert å brygge enn overgjæra, det har med temperatur og tålmodighet å gjøre, sier en entusiastisk Bernhus.

Setskogingen mener at praktisk talt hvem som helst kan bli en god ølbrygger.

– Dersom du er nøyaktig, tålmodig og reinslig, kommer du langt. Ølbryggerutstyret trenger heller ikke være dyrt.

Stuttreist & Himlaga lover gratis utstillingsplass til bryggerne i et eget øltelt, og ønsker at andre som vil delta melder sin interesse innen 10. september.

– Et ekspertpanel vil også smake på ølet og kåre Aurskog-Hølands beste øl under festivalen, forteller Erik Bakke i festivalkomiteen og Aurskog-Høland Utvikling.

Den rutinerte ølbryggeren Atle Holgar fra Aurskog vil dessuten avholde ølbryggerkurs to ganger under festivalen, også dette i ølteltet.

Artikkeltags