– Oppslutningen rundt festivalen levner ingen tvil. Dette er noe som fenger!

FESTIVALKLARE: – Vel møtt til den fjerde Stuttreist og Himlaga på Bjørkelangen 21. september, den største til nå, sier sentrale aktører i festivalkomiteen, Erik Bakke (t.h.) og Stian Sandbekkbråten.

FESTIVALKLARE: – Vel møtt til den fjerde Stuttreist og Himlaga på Bjørkelangen 21. september, den største til nå, sier sentrale aktører i festivalkomiteen, Erik Bakke (t.h.) og Stian Sandbekkbråten. Foto:

Av

Det som startet med et uformelt møte på Debio for fem år side, har siden utviklet seg til å bli det enkeltarrangement i Aurskog-Høland som trekker flest besøkende: Stuttreist og Himlaga.

DEL

Lørdag arrangeres festivalen for fjerde gang, og den fortsetter å vokse.

– Per i dag har vi 80 utstillere og salgsboder med lokale produkter, en økning på 15 fra i fjor, mens 31 lag og foreninger har meldt sin ankomst for å vise hvilke tilbud de har å tilby bygdas innbyggere, forteller en entusiastisk næringssjef i Aurskog-Høland kommune og sentral person i arrangementskomiteen, Erik Bakke.

Han hadde over hodet ikke verken festival eller den suksessen den har blitt i tankene da han på vegne av kommunen trommet sammen til et åpent møte på Debio sommeren 2015.

Nettbutikk og utsalg

– Vi ønsket å sjekke om det var noe marked for lokale produkter og en eventuell interesse for produktsamhandling. Et 30-talls interesserte møtte fram, og det var signaler som tydet på at dette var noe å gå videre med, forteller Bakke, og fortsetter;

– Vi fant ut at en markedsundersøkelse var tingen, og valgte å gjøre den gjennom en festival på Bjørkelangen høsten 2016. Festivalen ble døpt Stuttreist og Himlaga, og søkelyset var på lokalproduserte gjenstander. Oppslutningen både fra utstillere og publikum levnet ingen tvil. Dette var noe som fenget. Etter det har vi ikke sett oss tilbake. Bare kjørt på med å videreutvikle festivalen, men også å jobbe med profilering og omsetning av lokale produkter i en helhet. Vi er i gang med å jobbe mot å etablere en nettbutikk hvor det blir mulighet til å handle lokalt og på lengre sikt ser vi også for oss et utsalg. En eget nettside for Stuttreist og Himlaga vil for øvrig bli lansert og åpnet under morgendagens festival.

Fra helgrillet villsvin til Charter-Hilde

All den tid det gjenstår kun tre måneder til Rømskog blir en del av Aurskog-Høland, er det naturlig at den nært forestående kommunesammenslåingen vil være en rød tråd i årets arrangement, som tradisjonelt vil ha en bred og rikholdig meny.

Smaken av verden, der våre nye landsmenn er på plass for å servere spesialretter fra landet de kom fra, har vært en garantert suksess, og har naturligvis fått sin plass også i år.

Natursti og plankehyttebygging er også en gjenganger som vil være på plass sammen med helgrillet vilt. I år blir det ikke elg, men villsvin, alt i regi av Skogselskapet i Oslo og Akershus og lokale skogaktører og foreninger, mens Maxbohallen i år som tidligere vil bli omgjort til bondegård med dyr, aktiviteter og masse moro, spesielt rettet mot den yngre garde. Apropos dyr og landbruk: Petter Simonsen vil være på plass med et foredrag om grisehold og kornproduksjon, ispedd noen musikalske innslag.

På underholdningsfronten spenner programmet fra lokale krefter som kulturskolen, Hilde Øverby og den lokale idolvinner fra vinterfestivalen Hannah Skullerud og Wescopens glade musikanter til Charter-Hilde (Skovland) som vil være på plass med sitt humorshow både i Amfi Bjørkelangen Torg og under den avsluttende låvefesten på Eidsverket om kvelden. Der vil også stuttreiste aktører som Lars Jørgen Skaret og Petter Simonsen sammen med et lite knippe litt mer langreiste artister musikkvenner bidra til trøkk under låvetaket.

Artikkeltags