Anne Ki Fagerli og Ellen S. Karset er ivrige stolpejegere og var blant de 250 som tok alle stolpene i 2020.

Begge er klare når startskuddet for årets stolpejakt i Aurskog-Høland går torsdag 6. mai.

– Vi slår flere fluer i en smekk med å være med på stolpejakta. Vi får prata mye sammen og vi får rørt på oss, sier Ellen S. Karset.

– Dessuten kommer vi til plasser der vi aldri har vært før og blir bedre kjent i kommunen. I fjor var vi ved Gunhildrud og Oladalen, det var nye steder for oss. Vi møter også mange hyggelige mennesker når vi er på tur, påpeker Anne Ki Fagerli.

– Jeg var en tur på Setskog med mannen min Finn i fjor. Der var det nydelig. Så velger vi som regel de dagene med fint vær, gliser Ellen.

– Barnebarna har også vært med på stolpejakta, så dette er noe for alle aldre, understreker Anne Ki.

Kartet finnes i papirversjon og digitalt. På hver stolpe står en kode som kan scannes eller skrives ned alt ettersom.

– Vi har lastet ned appen og bruker den til å registrere postene, forteller de to trimglade venninnene fra Bjørkelangen.

– Først ute

– Vi var først ute med dette konseptet i Norge, etter å ha hentet inspirasjon fra tilsvarende i Sverige, forteller Trond Syversen..

– I år er faktisk det tiende året stolpejakten arrangeres i Aurskog-Høland, sier ildsjelen fra OK Øst, som står bak den praktiske gjennomføringen sammen med Mangenfjellet Turlag. Sistnevnte kom med fra 2016.

Aurskog-Høland kommune bidrar også med støtte til jakten.

I 2016 passerte stolpejakta 500 deltagere. I koronaåret 2020 steg antallet til 1.800.

– Vi ser at antallet som er med på stolpejakta har økt i forbindelse med pandemien. Derfor er målet vårt i år er 2.000 deltagere før sesongen avsluttes 1. november, sier Syversen som forteller at to tredjedeler av deltagerne er fra Aurskog-Høland. Øvrige stolpejegere er fra Østlandsområdet.

– Dette er folkehelse av beste sort og en aktivitet som passer for alle aldre. Vi har 60 poster med ulik vanskelighetsgrad. Noen poster er lett tilgjengelig, andre kan være mer krevende, slår han fast.

Fra tid til annen opplever OK Øst, Mangenfjellet Turlag og ikke minst unge og eldre stolpejegere at noen stolper er fjernet som en følge av hærverk.

– Vi vil gjerne komme med en oppfordring om å la stolpene få stå i fred. I fjor måtte vi erstatte ti stolper fordi noen hadde fjernet dem. Det betyr merarbeid for oss som jobber frivillig med dette og det er irriterende for stolpejegerne som får en bomtur når stolpen er borte, sier Trond Syversen.

Alle som registrerer seg i stolpejakta er med i trekningen av gaver gitt av Høland og Setskog Sparebank samt Aurskog Sparebank.