Stolpejakta har foregått i hjembygda, i Fredrikstad, i Halden og på Røros, men det er stolpen på Klinten i Rømskog tar «kaka».

– Flottere utsikt enn vi hadde der, har vi ikke funnet noe annet sted, fastslår ekteparet som er godt kjent for sitt store engasjement for speidergruppa på Bjørkelangen gjennom en årrekke.

Stolpejakta har blitt et av sommerens store mosjonstilbud i landsmålestokk i løpet av noen år.

Her kombineres turgåing med kultur- og naturopplevelser der man ved hjelp av kart finne fram til de utsatte stolpene.

Foreningen Stolpejakten, stiftet i 2014, er markedsfører og koordinator av tilbudet, men lokale lag og foreninger arrangerer.

I år var det per 1. juli registrert nærmer 150.000 deltakere og til sammen 5.821.287 stolpebesøk på landsbasis.

Kart finnes både via en app som kan lastes ned på mobilen og på papir.

Det samme gjelder registreringer av stolpebesøkene.

– Dette er et flott tilbud som vi har hatt stor glede av, sier ekteparet Steinskog. Som pensjonister og glade i naturen, passer et opplegg som dette som hånd i hanske. At det fører oss til stadig nye plasser og gir oss ny kunnskap om mange steder, er bare med på å forsterke dette fine tilbudet, sier ekteparet som stort sett jakter stolper til fots, men en gang i ny og ne også med sykkel.

Gratis tilbud

– Så langt har vi registrert 1.530 besøkende på stolpene vi har ute i Aurskog-Høland, forteller Trond Syversen i OK Øst som sammen med Mangenfjellet turlag er arrangørklubb for den lokale stolpejakta.

I fjor stoppet deltakelsen på 1.700 og Syversen har godt tro på at det kan bli ny rekord i år igjen.

– Vi kom i gang en måned senere enn vanlig. Derfor vil vi ha stolpene ut en måned lenger i sommer, ut oktober, forteller Syversen.

Årets stolper, 60 i alt, er plassert på Løken, Bjørkelangen, Setskog, Rømskog og Finstadbru.

– Det fine med stolpejakta, er at det er et lavterskeltilbud og i tillegg helt gratis. Det er det ikke mye som er i dag. Vi får inderlig håpe at arrangørene fortsetter med dette i årene som kommer, sier Solveig Steinskog.

Fortsatt har ekteparet en runde igjen på Finstadbru, og det blir også noen stolper i Bergen, da sammen med barnebarn, når de skal besøke familien der i høstferien.

– Når en ser hvor fint folkehelsetilbud dette er, så er det vel verdt jobben selv om det ikke er noe penger å tjene for oss som arrangører, sier Kristine Tollefsen i Mangenfjellet turlag, som sammen med Trond Syversen er av de som drar tyngst lass i arrangementet.

En hører fra tid til annen om folk som kjører bil rundt omkring og registrerer stolper.

Da er vel ikke tiltaket veldig helsebringende.

– Hvis dette er et alternativ til å sitte hjemme i sofakroken foran TV-apparatet, har stolpejakta hatt sin misjon også for disse, sier Kristine Tollefsen.