Mange sykkelritt avlyst på grunn av strengere krav til løypevakter: Stomperudrittet tok grep

PÅ’N IGJEN: Rittleder Turid Thorbjørnsrud oppfordrer alle til å stille opp og lage en ny og mangfoldig sykkelfest – i år dessuten i tryggere omgivelser etter at løypevaktene er bedre rustet for oppgaven. Foto: Jon Wiik

PÅ’N IGJEN: Rittleder Turid Thorbjørnsrud oppfordrer alle til å stille opp og lage en ny og mangfoldig sykkelfest – i år dessuten i tryggere omgivelser etter at løypevaktene er bedre rustet for oppgaven. Foto: Jon Wiik

Av

LØRENFALLET: Nye forskrifter, med strengere krav til utdanning av løypevakter, har stoppet mange sykkelritt her til lands i sommer. Men ikke Stomperudrittet i Sørum.

DEL

Det var et ønske fra Statens vegvesen om å bedre sikkerheten rundt sykkelritt som førte til at en ny forskrift ble innført fra 1. januar. Vegvesenet mente kravene for å stå trafikkvakt ikke var gode nok, og skjerpet disse. Frustrerte sykkelrittarrangører ble tvunget til å sende et stort antall frivillige på kurs, noe langt fra alle klarte. Derfor ble mange ritt avlyst.

I Sørum Idrettslag tok de imidlertid utfordringen, utdannet 11 nye vakter i april og et vel så stort antall nylig. Nå har de rikelig med godkjente vakter, ja flere enn de strengt tatt trenger, foran årets utgave av Stomperudrittet lørdag 8. september.

På offensiven

– Som alle andre syntes vi det var leit at flere arrangører måtte kaste inn håndkleet. Derfor valgte vi å være offensive, og har utdannet vakter i stor stil. De er nå godkjent både av Statens vegvesen og Øst politidistrikt. Det samme er vakt- og skiltplanen vi har utarbeidet, opplyser rittleder Turid Thorbjørnsrud til Indre Akershus Blad.

Kurset som vaktene har gjennomgått er todelt – først en nettbasert del, deretter tradisjonell klasseromsundervisning, før opplegget avsluttes med en prøve som må bestås.

– Det var ikke så vanskelig som vi trodde. Kursdeltakerne inntok en positiv holdning, og har dessuten motivert hverandre og blitt en enda mer sammensveiset dugnadsgjeng, sier hun, og legger til:

– Dermed har vi også kontroll på dette spørsmålet foran NM i terrengsykling, maraton, som vi er tildelt neste år.

NM-generalprøve

Årets ritt – som i likhet med fjoråret har innlagt både norgescupfinale, mastercupfinale og regionmesterskap for østlandet i nevnte gren – blir med andre ord en generalprøve foran NM-arrangementet i 2019. Forberedelsene til dette er godt i gang.

Men rittlederen er tydelig på at Stomperudrittet består i sin tradisjonelle form, med et bredt spekter av tilbud og distanser til store og små, aktive, mosjonister og turfolk.

– Norgescupfinale og NM er velsmakende krydder til hovedretten, som er det viktigste for oss å bevare og videreutvikle. Derfor er hovedløypa lagt om noe, kortet ned fra 40 til 36 kilometer og ikke fullt så krevende som før, sier Thorbjørnsrud, som også i år forventer stor deltakelse fra hele distriktet og andre deler av østlandet.

Flere av disse – framfor alt mange fra Bingsfoss Sykkelklubb, som for øvrig legger inn sitt klubbmesterskap i rittet – har prøvekjørt løypene denne uka. De gjennomgår nå den siste finpuss etter at vedlikeholdet har vært mindre enn vanlig denne sommeren på grunn av brannfaren.

Artikkeltags