Årets utgave blir det største til nå, med utvidet landeveisritt der distansen er doblet. Hovedretten er likevel det drøyt fem mil lange terrengrittet. Krepserittet 2017 avsluttes med familierittet til dessert.

– Vi har hatt en fin vekst siden starten med om lag 100 deltakere. Nå er vi på et nivå som vi føler er passende for oss. Målet er ikke å bli noe gigantritt, sier den sykkelglade familiefaren fra Langstranda, der hele «bunten» er involvert i SHIUL-aktiviteter, og naturligvis i søndagens krepseritt.

Familiens to yngste, Jens og Ole, skal tråkke gjennom familierittet, mens de øvrige blir involvert i arrangementet. Far selv som rittleder, kona Karianne som speakerassistent og datter Anna i en alt-mulig-rolle. Under fjorårets ritt hadde for øvrig Karianne den mest spektakulære jobben: Hun filmet rittet fra oven som medpassasjer i en motorisert paraglider.

Selv om Thomas Melby gleder seg over mange sterke ryttere på startstreken, er det sykling som mosjon og bredde-idrett han brenner for.

– Det blir spennende å få prøve noe nytt, sier han.

Motivasjonen har blant annet ført til at han i to år har drevet en barne- og ungdomsgruppe med sykling i SHIUL sammen med datter Anne. Denne gruppa, i alder fra 8–12 år, er naturligvis klare for årets sykkelbegivenhet i SHIUL. Anne er for øvrig ferskt medlem i Idrettsrådet, og ser fram til det som venter her. 15-åringen liker organisasjonsarbeid og var med på å starte Young Aktiv i SHIUL, en gruppe som skal forsøke å få ungdom som har falt ut av idretten tilbake.

Nytt av året er doblingen av lengden for landeveisrittet, noe som har ført til et samarbeid med Rømskog IL og Unionsmarathon om en spurtpris på Skoletoppen vis-à-vis skolen og kommunehuset på Rømskog.

– Terrengrittet går derimot slik det har gjort de siste årene, men vi jobber selvsagt kontinuerlig med å gjøre løypa bedre. På sikt ser vi kanskje at vi må få til et løypetilbud som er noe lengre enn barnerundens seks kilometer, men nå skal vi først fokusere på årets ritt, noe vi alle gleder oss til. Det å jobbe sammen om et slikt stort arrangement på tvers av gruppene i SHIUL er veldig samlende og motiverende, sier Thomas Melby, som også var sentral person da SHIUL dro i gang sykkelgruppe i 2010.