Kåret til årets ildsjel: – Jeg har alltid vært en patriot, og det trigger meg å få til ting

FULL KONTROLL: Per-Åge Mortensen i sitt rette element, i sin og Høland/Bjørkelangen skytterlags «hule» på Grasåsen. Her som stevneleder under samlagsmesterskapet innendørs i 2016. Foto: Øivind Eriksen

FULL KONTROLL: Per-Åge Mortensen i sitt rette element, i sin og Høland/Bjørkelangen skytterlags «hule» på Grasåsen. Her som stevneleder under samlagsmesterskapet innendørs i 2016. Foto: Øivind Eriksen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

LØKEN: – Hos oss skal det være lov både å bli god og å være hobbyskytter. Det er Per-Åge Mortensen, leder av Høland/Bjørkelangen skytterlag og nylig kåret til årets ildsjel innen Det frivillige skyttervesen, som sier dette.

DEL
Prisen deles ut av firmaet Skytterlinken AS, og gis til ildsjeler i skytterlag eller samlag tilknyttet Det Frivillige Skyttervesen og består av et trofe, et diplom og et gavekort til ildsjelens skytterlag.

– Naturligvis er det moro med en slik oppmerksomhet. Det viser vel at det har blitt satt noe pris på den jobben jeg har gjort, sier prisvinneren til Indre Akershus Blad.

Han er inne i sitt 17. strake år som leder av Høland/Bjørkelangen, og kan neste år feire 50 års fartstid innen skyttersporten. Den startet da reparatør i far Åges sportsforretning på Løken, Erling Smedholen, dro han med på skytebanen til daværende Høland skytterlag. Siden har skytingen vert en stor del av Per Åge Mortensens liv.

Først som aktiv, men etter hvert mer og mer på det administrative plan. Skjønt han holder stadig et solid grep på Saueren og henger bra med i veteran -55-klassen.

Da Per-Åge fikk spørsmål om ta ledervervet i laget for 17 år siden svarte han kjapt ja. Men presiserte samtidig at da måtte medlemmene bebude seg på litt andre tider.

Med det mente han at det var dags for å skape en ny giv og utvikling av laget, både sportslig og anleggsmessig.Trivsel og miljø i bunnen


Resultatene står meislet inn i dag, og det er dette arbeid som også ligger til grunn for kåringen til årets DFS-ildsjel.

«Han en viktig bidragsyter til at laget har alle banefasiliteter i orden, både innen- og utendørs, nytt flott skytterhus og en bred stall med skyttere i alle aldre og på alle nivåer. Samtidig som at Høland og Bjørkelangen har fostret noen av landets beste skyttere har det samtidig vært rom for bredden. Ved siden av norgesmestere og skytterkonge har ungdom og nybegynnere i alle aldre fått lov å utvikle seg i sitt eget tempo. I følge nominasjonen har det vært fokus på å tilrettelegge for trivsel og miljø. Mortensen gis mye av æren for at Høland og Bjørkelangen skytterlag har vært et lag for alle», heter det blant annet i begrunnelsen for nominasjonen.

–Jeg har alltid vært en patriot, og det trigger meg å få til ting, sier 58-åringen som til daglig er å finne som seksjonssjef ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

Og som aldri har talt timer han har nedlagt på skyttersportens alter.

– Det skal være lov å være god

At skytterlaget i dag spenner over hele registeret, fra ypperste topp til bredde og hobbyskytter, var en filosofi Per Åge tidlig begynte å jobbe med.

– De som ønsker å bli gode må få muligheten til å bli det, og det skal være plass til alle nivåer i laget. Jeg synes vi har fått til det på en bra måte, sier han.

– I løpet av dine lederår har også laget fått et enormt løft på anleggsfronten. Hva er dine neste mål?

– Aktiviteten på alle nivåer må opprettholdes eller helst økes. På anleggsfronten sysler jeg litt med tanken om å bygge en 50 meters innendørs bane. Slik skyting hører ikke under DFS-programmet, men jeg tror dette er skytesportens framtid. Av to grunner. Slik skyting gir mindre støy og er gunstigere for miljøet. Dernest er det kostnaden for de aktive. I dag koster en patron til tradisjonell DFS-skyting rundt ni kroner, men tilsvarende pris for kaliber 22 er rundt én krone.

– Kona er stadig komfortabel med at Grasåsen er ditt andre hjem?

– Jada. Hun synes det er greit jeg har noe å drive med på fritida.

Artikkeltags