– Nå er det din tur!

– SLIK SER VM-MEDALJENE UT: Jo Dale viser sine to medaljer fra junior-VM i 1991. Om tre uker skal sønnen Johannes forsvare Norges farger under årets VM for juniorer. begge Foto: Privat

– SLIK SER VM-MEDALJENE UT: Jo Dale viser sine to medaljer fra junior-VM i 1991. Om tre uker skal sønnen Johannes forsvare Norges farger under årets VM for juniorer. begge Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

BLAKER: Når Johannes Dale står på startstreken i junior-VM i skiskyting i Slovakia om tre uker, går han i sin fars fotspor.

DEL

For 26 år siden var nemlig opphavet, Jo Dale, en av Norges representanter under junior-VM i Ungarn.

Han ikke bare representerte, men kom hjem med to medaljer. Det ble bronse både individuelt og i stafetten.

Kopiere fatter'n

Og Johannes gjør det klart at han har ambisjoner om å kopiere fatter’n.

– Jeg har lyst til å ha med meg medalje hjem, røper 19-åringen, som snarlig hjemme i Blaker et par dager før turen igjen går opp til Geilo og de siste VM-forberedelsene.

Vår ferskeste lokale VM-deltaker kan definitivt ikke kalles noen barnestjerne, og var langt fra født med ski på beina og startnummer på brystet. Visst deltok han både i klubbkaruseller på Hvalstjern og familieturer på ski.

Men først etter at foreldrene hadde utøvd overtalelsens kunst. Og der høydepunktene var hvile med appelsin og Kvikk-lunsj på søndagsturer og kiosken og nystekte vafler på karusellrennene.

Fars håp om at poden skulle bli fenget av skiskyting, var i ferd med å svinne ut.

Før en tiåring plutselig en dag sa: – Jeg har lyst til å begynne med skiskyting, fatter’n.

16 norske medaljer

Ni år etter har Johannes Dale sanket 16 medaljer fra norske juniormesterskap og en fra senior-NM. Han er klar for sitt første VM.

– Endelig. Etter å ha vært reserve både til ungdoms-OL og junior-VM de foregående årene, er det min tur, fastslår Johannes.

Han hadde pappa Jo som frem til han begynte på NTG Geilo. Der fikk han for øvrig en av farens konkurrenter, Dag Bjørndalen (Ole Einars bror) som trener.

Husker bronseløpet

– Men hva husker Jo Dale fra sine store VM-dager i 1991?

– Ganske mye egentlig. Jeg kan stadig huske hvordan det så ut i motbakker og deler av løypa. Jeg tenkte overraskende lite underveis i det individuelle rennet, og var heller ikke stresset inn mot siste skyting, til tross for fullt hus så langt. De fem blinkene der ramlet også ned, noe som la grunnlaget for bronsemedaljen, forteller Jo som avsluttet skiskytterkarrieren relativt tidlig til fordel for utdannelse. Men som ikke ville ha vært årene foruten.

– Skiskytingen ga meg så mye, i form av reiser, opplevelser og venner. Det er herlig å tenke på at sønnen min får den samme muligheten. Jeg er sikker på at han vil se tilbake på de aktive årene på samme måte som meg, uansett sportslige resultater videre.

Farsrollen

– Hvilken rolle har du hatt som far i Johanns karriere?

– Jeg har hele tiden forsøkt å være engasjert og nøktern, men har prøvd å ikke være noen «idiotpappa». Jeg tror jeg har lykkes sånn tålig.

Junior er definitivt enig, og synes stadig at det er interessant å ta opp ting innen idretten med fatter’n.

– Jeg føler også at Johanns lytter til meg, dersom jeg mener jeg har noen velmente råd å komme med, føyer senior til.

De tre ukene som gjenstår til VM skal Johannes bruke til å bygge en formtopp. Det skjer i en kombinasjon mellom langturer og beintøffe hardøkter.

– Jeg føler at jeg er akkurat der jeg skal være. Langrennsformen er stadig oppadgående. Nå gjelder det bare å få det til på standplassen, sier VM-debutanten.

– Hva er så rådet fra far som skjøt feilfritt i tilsvarende mesterskap i 1991?

– Ikke gjør noe hokus-pokus på standplassen. Gi gass og vær offensiv på hvert eneste skudd.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken