– Himmelspretten, som løpet heter, har blitt en årelang tradisjon, kan leder av bilcrossgruppa i arrangørklubben NMK Aurskog-Høland, Jonas Svendby fortelle.

Med status som kvalifiseringsløp for Landsfinalen, ble deltakerantallet tresifret. Til stor glede for arrangøren.

Se bildeserie lengst ned i saken!

– Løpet krever enormt mye arbeid. En gjeng av oss har nærmest bodd her de siste dagene, men så genererer også arrangementet et solid bidrag kroner til klubben. Jeg vil nesten kalle Himmelspretten en av de økonomiske hjørnesteinene våre, sier Svendby, før et brøl fra starten av et nytt heat umuliggjør ytterligere samtale.

Grasrotsport

Bilcross er bilsportens grasrotsport. Grenen der det er mulig og delta uten at det skal koste skjorta. Et grep for å stoppe investeringene, er at deltakerne må selge bilen etter et løp hvis det blir lagt inn bud på den, til en fastsatt makspris.

Med et hundretalls deltakere med familier, mekanikerteam og massevis av tilskuere, var Eksismoa en sydende heksegryte fra tidlig morgen til langt bortimot Dagsrevy-tid. Kall det gjerne en familiefest. For bilcrossfolket er nemlig som en stor familie.

– Vi er konkurrenter når det står på, men mellom heatene gjør alle alt de kan for å hjelpe hverandre og få bilene klare til neste heat, enten vi er fra samme klubb eller ikke, sier Robin Celine Stensrud

17-åringen fra Hemnes er et av «parfymeinnslagene» eller kvinnene som deltar i det som i en stor grad er guttas greie.

– Hemnes-jente og bilcross? Ikke dagligdags kombinasjon?

– Nei, men jeg elsker fart, spenning og adrenalin, sier Robin etter å ha fått plukket hjelmen av sine lyse lokker etter andreplass i sitt heat.

Og med både mamma og pappa med bilcross i blodet, var det ikke helt unaturlig at hun ble «miljøskadd».

– Dette er første gang jeg deltar i Himmelspretten. Det er stort, sier hun med sitt bredeste smil etter å ha krøpet ut av sin Mitsubishi i svenske farger.

– Pappa har stått på så mye for å få preppa bilen før dette løpet. Kjempegøy for han at det går så bra, fortsetter hun.

Dragracing neste

En annen blid, ung kar som kom tøffende til depotet etter sitt heat på formiddagen, var Tobias Sørås (18 år) fra Løken.

– Knallstart. Det ble heatseieren, gliser han.

Enda bedre: Motoren gikk som ei klokke. Her er det helt unødvendig å tilbringe tida mellom heatene på hodet ned i den for å rette på tekniske skavanker, noe det er flust av i løpet av en bilcrossdag.

For en uinnvidd synes det som et mirakel at det går an å få mange av disse doningene til å gå i det hele tatt.

– For Tobias får imidlertid bilcross andreprioritet fra og med neste år. Da blir det drifting.

– Bilen er allerede innkjøpt, og vi skal bruke vinteren på å få preppet den, sier Tobias forventningsfullt.

Vinnerne av årets Himmelsprett kåres senere torsdag.

 

Jobbet dugnad

Egentlig skulle Aurskog-Høland Fotballklubb hatt sin obligatoriske torsdagstrening under Kristi Himmelfartsdagen. Men den ble droppet til fordel for dugnad på Eksismoa. Hele hierarkiet, fra leder Odd Arild Kongtorp og trenerteam til A-lagsstallen var på plass som trafikk og parkeringsvakter på bilcrossløpet på Eksismoa.

– Dette er en dugnad klubben har hatt for NMK Aurskog-Høland i flere år, og for å få nok mannskap måtte vi prioritere dugnaden foran trening, forteller trener Arne Henrik Vestreng.

Søndag er det på’n igjen. Da under Elgrittet på Høland stadion, før det igjen er dags for å fokusere på poengjakten.

Bildeserie

Motorfest i Eksismoa