Gå til sidens hovedinnhold

100 års idrettshistorie samlet mellom to permer

Artikkelen er over 3 år gammel

SØRUMSAND: 100-årsjubilant Sørumsand IFs jubileumsbok er klar. På like mange sider presenteres idrettsforeningens allsidige og spennende historie.

Mye har forandret seg, både i Sørumsand IF og Sørumsand som tettsted siden 21. november 1917, dagen da seks unge karer møttes på Valstad Cafe og stiftet klubben som i dag teller 1.500 medlemmer.

Den gang, i 1917, bodde det 200 mennesker på Sørumsand. I dag har tallet passert 5.000. Gjennom hele denne tidsepoken har Sørumsand IF vært en hjørnesten og et samlingspunkt i lokalsamfunnet, som så mange andre idrettslag rundt om i vårt langstrakte land.

Les også

– Det har ikke blitt bygd så flott her noen gang

 

På anleggssektoren har det også skjedd store ting siden den første fotballbanen sto klar i 1922 til dagens idrettspark i Vestbyhamna som det het den gang Sørumsand IF kjøpte området i 1949 for 12.250 kroner.

Vil vise bredden

– Hovedmålet vårt med boka er å vise bredden i foreningen og få presentert alle gruppene. Sørumsand IF har vært og er mye mer enn fotball og håndball, forteller daglig leder Tonja M. Orderud, som har stått ansvarlig for utgivelsen.

Forfattere er Torill Funderud, Svein Samuelsen og John-Per Haugland.

Resultatet har blitt en bok som må væe et «must» for alle som har hatt eller har tilknytning til 100-årsjubilanten, spekket med et imponerende bildemateriell som er med på å gjøre boka meget tiltalende.

Les også

Hva skjer nå med Sørum?

 

– Det har vært en krevende jobb, men også interessant og spennende. Ikke minst har det vært morsomt å snakke med den eldste garde i klubben, og det er imponerende hva de husker fra den tidligste tiden, sier Torill Funderud. 

Ishockey og NM-grossist i bueskyting

Et dykk ned i jubileumsboka forteller om en klubb med aktivitet og bredde langt ut over fotball og håndball.

Jubilanten hadde ishockeylag og egen bane, (naturis naturligvis) rundt 1960, noe som nok er ukjent for de fleste. Men laget var med både i Oslo-serien og senere en Romerike/Glåmdalserie.

Den dramatiske gruppa (teatergruppa), med sin storhetstid på 50-tallet sørget for å få sving på lattermusklene i lokalsamfunnet.

Les også

Føljetongen nærmer seg endelig slutten: Arbeidene med gang- og sykkelsti starter på nyåret

 

Men faktum er at det er innenfor bueskyting, som nå har gjenoppstått, Sørumsand IF har høstet flest NM-titler, med Asta Moe som den store. På 1950-tallet skjøt hun hjem ti gullmedaljer fra norske mesterskap.

Friidrett og ski har også vært tunge idretter i klubben opp gjennom årene, og på svømmefronten var også klubben en pionér. Friluftsbassenget på Kuskerudnebben, eller Sørumsand Svømmestadion som stedet ble kalt i begynnelsen, ble åpnet i 1951, og svømmegruppa, som etter hver markerte seg godt også på nasjonalt nivå, var det første som ble etablert på Romerike.

En annen gruppe som har gjenoppstått til 100-årsjubileet er tennisgruppa. Den første så dagens lys i 1957 og var i drift til i 2001.

På skøytefronten var det tidlig aktivitet.  Jubileumsboka forteller om styrevedtak fra 3. januar 1924. «Det ble besluttet og anlegge skøitebane på Glommen og installere elektrisk lys..»

Les også

Praktfulle Kuskerudgården selges til kjøper med best forretningsidé

 

– Dette ble ordnet med at man boret ned stolper i isen der man hengte opp lyset. Kanskje var det første skøytebane med lys i Norge, sier en av forfatterne, Svein Samuelsen.

Kuriositeter opp gjennom årene er det også rikelig med i boka. Disse har John Per Haugstad funnet fram til. Her et lite knippe fra styremøter:

«Det besluttedes videre at man skulde bestille 12 fotballbukser hos skredder Gulbrandsen, som utlånes under fotballkamper» (Styremøte 30. april 1929).

«Det behandledes muntlig ander. fra Erling Hansen om bevilgning til innsettelse av to tenner som blev utslåt under fotballkamp (kredskamp) mot Aarnes IF søndag d. 13. juni 1926. Da Ove Hansen hadde uttalt at Erling Hansen ville slutte å spille fotball, hvis han ikke fikk beløpet godtgjort, blev beløpet enstemmig bevilget efter en kortere debat» (Styremøte 28. juli 1926).

«Blev besluttet å kjøpe ny fotball. Gresvig Matchball». (Styremøte 19.mai 1933).

Sørumsand IF har gjennom årene utnevnt 17 æresmedlemmer. Solveig Vestby er per i dag det eneste kvinnelige. For ordens skyld: Hun kommer opprinnelig fra Aurskog.

Jubileumsboka er trykket i 1.200 eksemplarer, og vil være tilgjengelig for salg rundt om på Sørumsand og naturligvis under neste helgs jubileumsfeiring.

Kommentarer til denne saken