Markus – femte lokale EM-deltaker

EM-KLARE: Markus Einan (til høyre) er førstereis i EM, og legger ikke skjul på at det er en stor trygghet å ha med sin langt mer rutinerte klubbkamerat Thomas Roth på ferden. Foto: Hans Jørgen Borgen

EM-KLARE: Markus Einan (til høyre) er førstereis i EM, og legger ikke skjul på at det er en stor trygghet å ha med sin langt mer rutinerte klubbkamerat Thomas Roth på ferden. Foto: Hans Jørgen Borgen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

SØRUMSAND: Når Markus Einan går på startstreken i 800-meterforsøket i Berlin torsdag, er han den femte utøveren fra Indres distrikt som deltar i friidretts-EM.

DEL

Den første var Georg Braathe fra Søndre Høland, som også har besørget den beste lokale EM-prestasjonen til nå. Han løp inn til en glimrende 4. plass på 10.000 meter i tidenes aller første EM, i Torino i 1934. Men medalje var han sjanseløs på. Med 32.20,0 var han 53 sekunder bak bronsevinneren. Året før hadde han satt norsk rekord med 31.40,8, som sto til i 1936. Samme år som EM tok sørhølendingen for øvrig kongepokalen i NM på Bislett, etter å ha vunnet både 5000 og 10.000 meter.

Neste lokale EM-deltaker var også en milsluker av rang, Øivind Dahl fra Sørum. Han deltok først i EM i Praha i 1978, da han ble nummer 15 på 10.000 meter med 28,43,2. Han stilte også til start på maraton, men måtte bryte. Her tok han sitt monn igjen i samme mesterskap i Aten fire år senere. Da løp han inn til en hederlig 9. plass på den klassiske distansen i like klassiske omgivelser, på tiden 2.19,49. Hans personlige rekord på maraton er for øvrig 2.11,40 fra 1980, tidenes fjerde beste av en nordmann.

Jenter med blandet kost

Ingeborg Løvnes fra Garderåsen i Fet kan også skilte med to EM-starter, begge på 3000 meter hinder. I Zürich i 2014 var hun veldig fersk på distansen og ble utslått i forsøket med tiden 10.18,11. I Amsterdam to år senere hadde hun fått mer erfaring og gikk til finalen, der hun endte som nummer 11 med 9.45,75. Samme år satte hun sin personlige rekord på 9.43,97, og har bare tre kvinner foran seg på alle tiders norgesstatistikk.

Også Astrid Mangen Cederkvist var med i Norges EM-tropp i Amsterdam i 2016, men for hennes del endte deltakelsen med en nedtur. Aurskogingen var med i den norske kvartetten på 4x100 meter stafett, som ble diskvalifisert i forsøket. Mesterskapet endte imidlertid godt for hennes del, da hun fra tribunen fikk se forloveden Filip Ingebrigtsen ta EM-gull på 1500 meter – og nå håper hun på en ønskereprise når hun inntar EM-tribunen i Berlin.

Einan i sitt livs form

Markus Einan, som kom med til årets mesterskap på overtid etter invitasjon fra arrangørene, går til sin EM-debut i sitt livs beste form. Hans trener i Ull/Kisa, Hans Jørgen Borgen, mener at Sørumsand-gutten med et perfekt løpsopplegg er god for en tid på 1.46-tallet.

Men det kan han ikke forvente ved denne anledning, der det i første omgang handler om å komme seg videre, noe som ofte innebærer lureløp. Da har 21-åringen et fortrinn med sin høye toppfart og skarpe spurt.

– Jeg prøver etter beste evne å senke skuldrene, føler meg klar og har all fokus på forsøket torsdag formiddag. Målet er å avansere til semifinalen dagen etter, sa Markus Einan til Indre Akershus Blad før avreisen til Berlin tirsdag.

Artikkeltags