Mann tiltalt for sju drapsforsøk: Erkjenner voldshendelse på Orderud gård

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

En 25 år gammel mann risikerer å bli dømt til forvaring for til sammen sju drapsforsøk ved utestedet Blå i Oslo sommeren 2017.

DEL

Det var like før klokken 2.30 natt til søndag 9. juli 2017 at 25-åringen løsnet en rekke skudd mot til sammen sju personer ved inngangspartiet til det populære konsert- og skjenkestedet ved Akerselva.

Politiet opplyste kort tid etter hendelsen at mannen avfyrte skuddene fordi han ble nektet adgang til utestedet. 25-åringen ble pågrepet mens han var på vei bort fra utestedet.

Tiltalen inneholder også en rekke andre forhold, blant annet er begge tiltalt for å ha sparket inn døren på Orderud gård 4. mai 2017.

Denne kvelden var Per Orderud hjemme sammen med en kamerat i slutten av 50-årene. Kameraten er tidligere domfelt for å ha bedratt en eldre kvinne for et tosifret millionbeløp.

Inne i huset på gården skal de to tiltalte ha slått Orderuds kamerat i ansiktet minst en gang hver. Offeret fikk skader som gjorde at han måtte sy fire sting. Per Orderud ble ikke angrepet i hendelsen.

Ifølge TV 2 erkjenner 25-åringen å ha begått handlingene på Orderud gård.

– De skulle opp og snakke med en mann, og så utviklet det seg til et godt gammeldags basketak, sier forsvarer Stian Mæland, som ikke vil svare på om det dreier seg om et torpedooppdrag.

Mange skudd

Rettsaken startet i Oslo tingrett onsdag, og vil pågå fram til 12. februar.

Ifølge tiltalen avfyrte mannen tre skudd mot hver av de sju ofrene utenfor utestedet Blå. Tre av dem ble ikke truffet av skuddene, en ble truffet av streifskudd, mens de tre andre overlevde enten fordi skuddene de ble truffet av ikke var dødelige eller fordi de kom under rask legebehandling.

25-åringen benyttet ifølge tiltalen en halvautomatisk 45-kalibret pistol av typen Norinco NP30 under skytingen. Påtalemyndigheten mener 25-åringen er så farlig at han bør dømmes til forvaring.

– Skytingen på Blå ser vi på som veldig alvorlig. Det er helt tilfeldig at ikke noen ble langt mer alvorlig skadd eller drept, sa statsadvokat Monica Krag Pettersen til VG da tiltalen ble tatt ut i fjor sommer.

Vold og trusler

En 30 år gammel mann er også tiltalt i den samme saken som kommer opp for Oslo tingrett onsdag.

Begge de to er også tiltalt for vold og trusler. Den omfattende tiltalen omfatter også ulovlig oppbevaring, samt besittelse og bruk av narkotika, bruk og oppbevaring av dopingmidler, samt bæring av kniv på offentlig sted.

Ifølge tiltalen har 25-åringen vært voldelig mot, og truet både politibetjenter, fengselsbetjenter og medfanger. Det er bakgrunnen for at statsadvokaten har tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

25-åringens forsvarer, advokat Stian Mæland, opplyste i fjor sommer til VG at mannen erkjenner å ha skutt, men at han nekter straffskyld for drapsforsøk. Ifølge Mæland har 25-åringen forklart at motivet for skytingen var å skremme.

Tidligere straffedømt

25-åringen er tidligere straffedømt for grov vold, ran, narkotikabesittelse, vold mot politiet og en rekke trusler mot både politifolk og sivile. Ifølge VG er han blant annet dømt for å ha skutt ut av et vindu i en bygård på Frogner som vendte ut mot veien. Ingen ble skadd i hendelsen.

I 2013 ble han også dømt for en knivstikking utenfor Blitz-huset i Oslo. Da ropte han og en kamerat ifølge dommen «sieg heil» og ukvemsord mot blitzerne, før det oppsto et slagsmål.

For 25-åringen vil det også bli lagt ned påstand om at han fradømmes retten til å ha medlemskap i skytelag eller -foreninger. Det fremmes også krav om oppreisning til ofrene.

Artikkeltags