Gå til sidens hovedinnhold

Satser på gjenbruk

Artikkelen er over 3 år gammel

SØRUMSAND: Ombyggingsprosjektet på Sørumsand videregående skole viser at man med god planlegging kan spare både miljø og penger.

Prosjektet, som skal gi 250 nye elevplasser, startet sommeren 2017 og er nå midtveis. Administrasjonsdelen er pusset opp, og rom som tidligere ble brukt til yrkesfag er nå gjort om til lyse, moderne og fleksible teorirom.

Det kommer fram i en pressemelding fra Akershus fylkeskommune.

På forsommeren vil også et nytt auditorium stå ferdig, og når elevene kommer tilbake fra sommerferien vil de også kunne ta i bruk en ny elevkantine.

LES OGSÅ: Kåret til årets fotballskole

Prosjektet er del Akershus fylkeskommunes skolestrukturprosjekt: «Fremtidens skolestruktur mot 2030», som er et målrettet tiltak for møte befolkningsveksten og elevtallsøkningen i Akershus.

Les også

Elever om #Metoo: – Mange vet ikke hvor grensen for seksuell trakassering går

 

Høy grad av gjenbruk

Det spesielle med dette prosjektet, er at man fra startet har vært opptatt av høyest mulig grad av gjenbruk.

Ventilasjonskanaler, dører, glassfronter, isolasjon og himling – selv sprinklerhodene, er i all hovedsak gjenbrukt.

Akershus er «Det grønne fylket». Fylkeskommunen har en ambisjon om å være et klimapolitisk foregangsfylke og en internasjonal foregangsregion når det gjelder langsiktig bærekraft.

For å innfri ambisjonen skal Akershus redusere sine klimagassutslipp med 50 prosent innen 2030, sammenlignet med 1991.

For å nå dette målet skal blant annet utslipp fra stasjonær forbrenning og avfallshåndtering reduseres med 80 prosent innen 2030. Energieffektiviserende tiltak, som å forbruke og kaste mindre, for å redusere mengden avfall, inngår i dette.

Prosjektet på Sørumsand videregående skole viser at det er enkelt å redusere mengden avfall hvis viljen er der og man planlegger godt fra starten, sier prosjektleder Marianne Vedeler Gulliksen i AFK eiendom FKF.

Les også

Prøv å ta vare på de siste restene av Sørumsands identitet

 

– Å betrakte en byggeplass som en gruve full av verdier som kan gjenbrukes, er en ny måte å tenke på. Jeg er stolt over å lede fylkeskommunens første prosjekt hvor dette blir gjennomført i så stor skala, sier hun.

Det er eiendomsselskapet AFK eiendom FKF som er byggherre og har ansvar for gjennomføringen av ombyggingsarbeidene på skolen, på vegne av Akershus fylkeskommune.

Fornøyd rektor

Rektor ved skolen, Kjell Hermann, er glad for at gjenbruk har blitt prioritert så høyt i prosjektet og er strålende fornøyd med de nye lokalene.

– Skolen var flott fra før, men jeg må si det har blitt veldig fint nå. Lokalene er veldig lyse og fine, og jeg er glad for at den gamle arkitekturen er ivaretatt – selv om bruken av lokalene nå er annerledes. Jeg kan ærlig talt ikke skjønne at man kan lage finere klasserom enn dette, sier Hermann.

Arkitektgruppen Lille Frøen AS har vært programmeringsansvarlig og er ansvarlig arkitekt. Entreprenør er Klima og Bygg AS og ÅF Advansia AS har byggeledelsen i prosjektet.

Kommentarer til denne saken