- Etter 12 timer er vi stinne og lykkelige

Gourmeter: Helge Nyhus (t.v.), Hilde Kjustad, Helga Finstad, Arne Lars Orderud, Tonja M. Orderud, Gunnar Finstad, Jan Kjustad og Helen Nyhus i gourmet-klubben Tout de Cuisine koser seg sammen et par ganger i året.alle foto: roger ødegård

Gourmeter: Helge Nyhus (t.v.), Hilde Kjustad, Helga Finstad, Arne Lars Orderud, Tonja M. Orderud, Gunnar Finstad, Jan Kjustad og Helen Nyhus i gourmet-klubben Tout de Cuisine koser seg sammen et par ganger i året.alle foto: roger ødegård

Artikkelen er over 2 år gammel

SØRUMSAND: Gourmet-klubben Tout de Cuisine, med medlemmer fra Fet og Sørum møtes en gang i halvåret. Lørdag sto suppe i sentrum hjemme hos Tonja og Arne Lars Orderud i Brattbakken 10.

DEL

Indres utsendte «matanmelder» kjenner det idet han trår over dørstokken: Lukten av en rekke forskjellige og eksotiske matretter.

I tillegg lukter det god stemning lang vei. I ekteparet Orderuds åpne kjøkkenløsning står fire karer og fire damer i sin beste alder, med kokkeluer og forklær. Alle med hver sin arbeidsoppgave. Maten skapes sammen, og den skal spises sammen.

Klubben har tiårsjubileum i 2017. Til å begynne med møttes de fire parene, hjemmehørende i henholdsvis Sørumsand, Blaer og Fetsund, tre ganger i året.

– Det ble litt for ofte. Vi er travle alle åtte, dermed landet vi på to ganger i året, og det har vi klart å gjennomføre, opplyser verten Arne Lars Orderud.

Når Indre ankommer bygningen i 18-tida lørdag, har parene drevet med matlaging siden klokka 14. Alt lages fra bunnen av.

– Det må gjøres skikkelig. Mat fra bunnen av er toppen! Selv om en genuin interesse for mat ligger i bunnen, er det sosiale ved å tilberede et måltid sammen vel så viktig, slår vertinne Tonja fast.

Hun er lidenskapelig opptatt av supper. Hvert treff har sitt eget tema, og gjengen har vært gjennom alt fra vilt til asiatisk mat og pasta.

På menyen denne gang er det seks retter: Sterk og syrlig rekesuppe, jordskokksuppe, hummerkonjakksuppe, bak kut teh (ribbesuppe), bouillabaisse, chili- og ingefæris med jordbærsuppe og lun multesuppe med sjokolade.

Ingenting å si på variasjonen. Til hver av rettene skal det serveres tilhørende og adekvat drikke, først og fremst vin, men til en av rettene skal det også serveres øl.

– Da vi arrangerte treff i fjor, hadde vi engasjert vinsommeliéren ved Losby gods til å sette sammen en meny for oss. Det ble vinsmaking på kjøpet. En meget interessant opplevelse, sier Helge Nyhus fra Blaker, som forteller at han og kona Helen har blitt veldig kresne av å være med i gourmet-klubben.

– Vi begynner jo å bli rutinerte på mat selv, og noen ganger har jeg tenkt at, «Nei, dette kunne vi jaggu klart å lage bedre selv», understreker han.

Kompisen Gunnar Finstad forteller at han og kona Helga eier en leilighet i Spania.

– Er vi der ei uke, så går vi maks ut og spiser middag på restaurant et par ganger i uka. Resten av middagene lager vi selv i leiligheten, presiserer han.

Det råder en lun og humoristisk stemning mens det lages supper, hjemmelaget flatbrød og focaccia i Orderud-parets residens.

Fleipen sitter løst, og det smakes selvfølgelig litt på diverse drikkevarer innimellom matlagingen også.

Helga Finstad og Hilde Kjustad har vært venninner siden de gikk i samme klasse på barneskolen.

– Noen vennskap ruster aldri. Vi kjenner hverandre til minste detalj, sier Helga, og gir Hilde en god klem.

Etter hvert er det klart for bordsetningen, og vi får ikke lov til å forlate Sørumsand uten å smake på noen av suppene.

Først på bordet kommer den sterke og syrlige rekesuppa, etter thai-oppskrift, tilberedt av Hilde Kjustad.

– Oi, her trengs det time out etter thai-mat, sier Helge Nyhus, og flere er enige i at suppa er sterk.

Sterk, men god, kan Indres utsendte mat-gourmet skrive under på.

Så kommer vertinne Tonjas jordskokk-suppe. En mektig og kremet sak, som rett og slett kan karakteriseres som mektig god.

Siden fortsatte selskapet ut i de små timer.

– Ja, det pleier å gå rundt 12 timer. Da er vi stinne og lykkelige. Neste gang skal alle være med til hytta vår på Hardangervidda. Her disponerer vi et fiskevann der vi har satt ut ørret. Da blir det rakfisk i tre dager til ende, forklarer Jan Kjustad.

– Jeg gleder meg allerede, forsikrer vert Arne Lars Indre Akershus Blad om.

Det har han etter alle solemerker god grunn til – rakfisken til Kjustad ble nemlig kåret til Hardangerviddas beste i fjor.

Artikkeltags