En bauta ble hedret

Helge Njaa (t.v.), avtroppende styreleder i Stiftelsen Valstad Café, fikk overrakt et velfortjent hederstegn av Tom Halvorsen, leder i Romerike Historielag.  Alle foto: Jørgen Kirsebom

Helge Njaa (t.v.), avtroppende styreleder i Stiftelsen Valstad Café, fikk overrakt et velfortjent hederstegn av Tom Halvorsen, leder i Romerike Historielag. Alle foto: Jørgen Kirsebom

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Avtroppende styreleder i Stiftelsen Valstad Café, Helge Njaa, ble hedret med en jubileumsfest og et hederstegn på den ærverdige museumskafeen på Sørumsand.

DEL

Tom Halvorsen fra Romerike Historielag kom til Valstad Café fredag kveld for å gi Helge Njaa historielagets hederstegn.

Halvorsen skrøt av Njaas innsats for kulturen i Sørum.

– Njaa har hele sitt liv vært engasjert og arbeidet for å ta vare på lokalmiljøets historie. Han har brukt mesteparten av sin fritid til å videreutvikle flere viktige kulturminner i kommunen, alt fra Bingen lenser i Glomma til Valstad Café på Sørumsand.

– Dette er veldig viktig, spesielt ved store sammenslåinger og i samfunn som forandrer seg, å ha tilknytningen til det stedet vi bor på og ha en stedsidentitet og en tilhørighet er grunnlaget til å få et godt samfunn og leve i. Derfor får du hederstegnet ikke bare for det arbeidet du har gjort, men også som inspirasjon til å fortsette, sa Tom Halvorsen.

En tydelig rørt Helge Njaa var veldig takknemlig og selv om han gir seg som styreleder vil han fortsatt være engasjert i kulturlivet i Sørum.

En tydelig rørt hedersgjest, Helge Njaa.

En tydelig rørt hedersgjest, Helge Njaa.

Unik Sørumsand-historie

Gjestene denne kvelden var representanter fra de foreningene som har samarbeidet med Valstad Café opp gjennom de siste 20 årene, som Blaker og Sørum Historielag, Romerike Historielag, Fortidsminneforeningen, Bingen Lenseminneforening, styret i Valstad Café, dugnadsarbeidere, folk som har opptrådt og trofaste valstadvenner. Alle ønsket å hedre Helge Njaa sin formidable innsats.

Tettstedet Sørumsand ble bygd opp rundt jernbanestasjonen som ble anlagt i 1862. Med jernbanen kom etterhvert næringslivet og stedets første bedrift, Sørumsand Trævarefabrikk og Høvleri, ble etablert i 1898.

I 1903 så Sørumsand Verksted dagens lys og i 1906 ble Urskog-Hølandsbanen også forlenget fra Bingsfos til Sørumsand, og kort tid etter ble det grunnlag for kafedrift. Kittel Josef Valstad jobbet som snekker på «Trevaren», men bodde på Valstad i Skedsmo. I 1909 tok han med seg familien, hele huset og flyttet fra Valstad i Skedsmo til Sørumsand.

I 1910 var huset satt opp igjen på Sørumsand og fra 1912 har det vært kafedrift på Valstad Café. Her har det vært stor aktivitet, og dette var nok et av de viktigste stedene for sosial kontakt og møter på datidens Sørumsand.

Idag er det Stiftelsen Valstad Café som eier bygningen og historien er tatt vare på, den sitter i veggene, og ligger i skap, skuffer og hyller. Bilder, brev, avisutklipp, regnskapsbøker, dagbøker og utallige andre papirer, dokumenter og gjenstander har vært tatt vare og representerer en flott dokumentasjon av denne tidsepoken og lokalhistorien på Sørumsand.


Artikkeltags