‒ Omtrent som å løpe maraton

KLARE FOR DYPP: Dag Rinden (t.v.) og Roar Olsen er klare for Glommadyppen. FOTO: HANS-PETTER SKURDAL

KLARE FOR DYPP: Dag Rinden (t.v.) og Roar Olsen er klare for Glommadyppen. FOTO: HANS-PETTER SKURDAL Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

SØRUM/FET: Svømmere fra hele Norge er klare til å svømme 11 kilometer i Glomma når GlommaDyppen skal arrangeres i august. Men det er mulig å svømme kortere etapper også.

DEL

‒ Open Water er foreløpig en liten gren i Norge, men vi håper at den vokser seg like stor som den er i Sverige, sier leder Dag Rinden av Sørumsand IF Svømmegruppe.

LES OGSÅ: – Den elektroniske posten skal fram!

12. august arrangeres svømmestevnet GlommaDyppen. Dette er et samarbeid mellom Sørumsand IF Svømmegruppe, Fet svømmeklubb og Fetsund lenser og det er tredje gangen at svømmestevnet arrangeres.

‒ På dette stevnet er det Open Water-svømming, altså svømming i åpent vann. Vi har tre ulike etapper og alle har målgang på Fetsund lenser. Den lengste etappen har vi kalt «Fløter’n». Den går fra Sørumsand til Fetsund lenser og er på 11 kilometer. Deltar man på denne etappen er det omtrent som å løpe maraton, så her skal man være godt trent og vant til å svømme i åpent vann, sier Rinden.

Nytt av året er den mellomste etappen som er på seks kilometer og har fått navnet «Elvenøkken». Den går fra Guttersrud til Fetsund lenser. Den korteste etappen er på to kilometer og går fra båthavna ved Varåa.

‒ For å delta på den korteste etappen må man enten være over 18 år eller ha ferdighetsmerket WetCard for å delta. Vi har faktisk fire- fem 12 åringer som har meldt seg på i år, forteller Rinden.

Kaldt vann

Rinden sier at han selv skal svømme den korteste etappen.

LES OGSÅ: – Jeg så soldatene komme utenfor huset vårt, og plutselig sto de på kjøkkenet, jeg pilte inn og gjemte meg i stua. Jeg husker det som om det var i går

‒ De raskeste svømmer den den etappen på rundt 20 minutter, men så kjapp er ikke jeg.  Når det gjelder de andre etappene anslår vi at de raskeste bruker rundt en time og 20 minutter på den mellomste etappen og rundt to timer på den lengste etappen, alt ettersom hvor mye driv det er i elva, sier han.

‒ Hvilke utfordringer er det å svømme i åpent vann?

‒ Det kan være strømninger i elva og ganske kaldt i vannet. En utfordring kan være nedkjøling, men alle deltakerne må ha på våtdrakt på grunn av temperaturen i vannet. Alle deltakerne har i tillegg til våtdrakt en svømmebøye etter seg, så det skal være umulig å synke. Vi har lagt svømmestevnet til historiske omgivelser med tømmerfløting. Det er noen søkketømmer i elva som kan flyte opp å treffe svømmerne underveis, men svømmerne har ikke så stor fart så det bør gå bra, forteller Rinden.

Han legger til at sikkerheten til deltakerne er godt ivaretatt på dette stevnet.

‒ Det er nesten 1 til 1 med kajakker som følger svømmerne hele veien. Livredningsselskapet og Brannvesenet er begge på plass med motoriserte båter. Så hvis det er noen som får problemer i vannet, er det mulig å få rask hjelp, sier han.

Har inngått veddemål

I fjor var det 26 deltakere med på stevnet, hittil i år er det 32 deltakere som har meldt seg på.

‒ På den lengste etappen er det vel rundt ti deltakere som har meldt seg på, og her ser vi at de kommer langveisfra for å være med, sier Rinden.

LES OGSÅ: 19 skogbranner på én uke: – Vurderer å stenge skogen for privatpersoner

 Rinden og Roar Olsen fra Fet svømmeklubb har inngått et veddemål om hvilken av klubbene som får med flest deltakere.

‒ Vi håper jo at vi får med flest mulig, men det bør være folk som er vant til å svømme lengre etapper i åpent vann. Veddemålet går ut på å få med flest mulig fra sin klubb. Den som taper må løpe på tømmerstokker på Fetsund lenser på stevnedagen. Jeg har aldri løpt på tømmerstokker før, så det kan jo bli en utfordring om jeg taper veddemålet. Jeg antar at en av oss blir våte og faller i elva, men heldigvis kan vi svømme, spøker han.

Artikkeltags