Nå kan du si din mening: Bør Auli og Rånåsfoss tilhøre Nes eller Lillestrøm kommune?

STRIDES: Verken Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen (t.v.) eller Nes-ordfører Grete Sjøli ønsker å gi fra seg land.

STRIDES: Verken Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen (t.v.) eller Nes-ordfører Grete Sjøli ønsker å gi fra seg land. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bør Auli og Rånåsfoss tilhøre Nes eller Lillestrøm kommune? Eller kan tettstedene fortsatt tilhøre hver sin kommune?

DEL

Dette er spørsmålene alle innbyggere over 18 år på Auli og Rånåsfoss vil få tilbud om å svare på.

I forbindelse med grensejusteringen mellom Nes og den kommende Lillestrøm kommune, som Sørum skal bli en del av, skal det gjennomføres en innyggerundersøkelse.

Cirka to uker

Alle personer i målgruppa vil bli oppringt for å svare på to spørsmål. Dette vil foregå fra slutten av januar og i cirka to uker. Alle tilgjengelige telefon- og mobilnumre vil bli oppringt inntil 10 ganger.

Spørsmålene vil lyde omtrent slik: «Skulle Auli/Rånåsfoss samles i en kommune, hvilken kommune ønsker du at tettstedet skal tilhøre?»  Svaralternativ: 1. Nes. 2. Lillestrøm.

«Ser du behov for at Auli og Rånåsfoss ligger i en og samme kommune?» Svaralternativ: 1. Ja. 2. Nei.

Fikk inn nullalternativet

Opprinnelig skulle ikke nullalternativet være et alernativ i undersøkelsen, men dette har Nes kommune fått gjennomslag for.

Les også: – Blaker skanse er ikke et lokalt ansvar

Innbyggere, organisasjoner og andre myndigheter har også mulighet til å sende høringsinnspill og kommentarer til grensejustering. Høringsuttalelsene kan sendes digitalt eller per post. Mer informasjon om dette på nettsidene til Nes og Sørum kommuner.

Departementet avgjør

– Etter at fristen for høringen er ute går Fylkesmannen gjennom alle innspillene. De kommer ikke til å gi svar til eller kommentere hvert enkelt innspill, men gir samlede kommentarer etter hvert tema. Etter gjennomgangen gjør Fylkesmannen en helhetsvurdering av hva som kan være fordeler og ulemper ved at kommunegrensen justeres, skriver kommunene.

Les også: Får kjeft etter han fortalte om betalingsproblemer: – Folk mener jeg bør jobbe gratis

Fylkesmannen ser på kunnskapsgrunnlaget, alle innspillene og resultatet av innbyggerundersøkelsen, før de kommer med sin vurdering. Vurderingen er forventet å komme 26. mars 2018. Fylkesmannens vurdering sendes til Kommunal- og moderniseringsdepartementet som tar den endelige avgjørelsen og eventuelt gjør endelig vedtak om en grensejustering.

Fakta

  • I forbindelse med ny kommunereform har Kommunal- og moderniserings-departementet bestilt en grensejustering mellom Nes og Sørum kommuner.
  • Bakgrunnen er ønsket om at Auli i Nes og Rånåsfoss i Sørum skal utvikles som ett tettsted og må ligge i én og samme kommune.
  • Auli og Rånåsfoss har henholdsvis 2.194 og 617 innbyggere.
  • Kommunene har utarbeidet kunnskapsgrunnlag, som npå er jute til høring.
  • Departementet avgjør saken til våren.

Artikkeltags