Slutt på offentlige soppkontroller

Randi Olwero i Romerike sopp- og nyttevekstforening er bekymret over at det er slutt på den offentlige soppkontrollen. Foto: Marit Reisjaa Karlsen

Randi Olwero i Romerike sopp- og nyttevekstforening er bekymret over at det er slutt på den offentlige soppkontrollen. Foto: Marit Reisjaa Karlsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

BJØRKELANGEN: Denne søndagen kan du bli med på sopptur på Bjørkelangen.

DEL

Grunnet manglende bevilgninger og begrensede ressurser, har Norges sopp- og nyttevekstforbund fra i år valgt å legge ned den offentlige soppkontrollvirksomheten.

- Dette er svært uheldig sier Randi Olwero i Romerike sopp- og nyttevekstforening.

Hun påpeker at soppforgiftninger koster samfunnet millionbeløp årlig, og mener at den støtte til disse kontrollene blir som en dråpe i havet å regne.

Foreningen inviterer derfor på to aktiviteter søndag. Først kan du være med Randi på sopptur, for å plukke og snakke om sopp og en del de nyttevekstene som man kommer over på turen.

Deretter stiller Laila Trosdal-Iversen som soppsakkyndig i Gågata, for å vurdere soppene i kurven din. Du kan da ha plukket sopp på egenhånd, og trenger altså ikke å ha vært med på turen for å få hjelp presiserer Olwero

Nå har foreningen fått støtte fra Akershus fylkes kommune.

Midlene skal brukes for å lære opp medlemmene.

 Olwero har tatt over stafettpinnen etter Per Moen som har vært primus motor i mange år.

Hun tar nå kurs for å bli soppsakkyndig.

- Det er dessverre få soppsakkyndige igjen sier hun, vi trenger å bygge opp flere.

Jjeg husker første gangen jeg var på kontroll, jeg kom stolt med 20 forskjellige flotte sopper – ingen var giftige, men ingen av dem var heller gode matsopper humrer hun.

Selv samler hun sopp og nyttevekster når hun er på tur.

- Sopp kan brukes til mye mer enn mat, dekorasjoner og plantefarging for eksempel . Nå har jeg også funnet tranebær, smiler hun lurt  

- Det er mye god mat der ute, det gjelder bare å gå ut å finne den, terskelen for å tørre å plukke annet enn kantareller er høyere når man ikke har kontrollene sier hun oppgitt.

Foreningen har plass til flere medlemmer, men på søndag er imidlertid alle velkommen, om de er medlemmer eller ikke.

Artikkeltags