Kommende sesong stiller de hvite og svarte to lag på herresiden og et kvinnelag, og herrene har et berettiget håp om å sloss i tabelltoppen i 5. divisjon slik de gjorde i år.

– Det har blitt skikkelig trøkk i fotballen igjen her ute. Dette er en utvikling vi liker, sier en fornøyd sportslig leder Andres Gulliksrud til Indre Akershus Blad.

Klubben har nettopp fått alle brikkene på plass for kommende sesongs tre seniorlag.

Nyheten kommende sesong, er at andrelaget går fra 7'er til 11'er-fotball og debuterer i 9. divisjon. Samtidig går damelaget som ble startet i sommer løs på en ny sesong.

Snuoperasjon

For seks-sju år siden var det ikke mange som så for seg at det skulle se ut slik i dag.

Engasjementet rundt fotballen i Aurskog-Hølands sydligste idrettslag var bånn. Det måtte samarbeid med Rømskog til for å holde liv i et seniorlag, noe som har vært noe av limet i SHIUL gjennom generasjoner.

Heldigvis fantes det entusiaster som tro til da det røynet på som mest.

Terje Grønvik var en av disse. Da han startet i 2015-sesongen var det kun ni spillere, mens det etter 2016-sesongen var over 30.

Grunnlaget var lagt. Så kom Sven Norman Lien inn. Karen som hadde bodd i grenda i ti år, ble den vitamininnsprøytningen som trengtes for å snu en negativ trend.

Han gjenskapte entusiasme og fikk laget tilbake i 6. divisjon før han takket for seg. Før det ble han tildelt klubbens frivillighetspris i 2018.

«Med sine menneskekunnskaper, en sterk tro, overtalelsesevner og tro på menneskene rundt seg, gjenreiste han seniorfotballen mer eller mindre alene», sa Anders Garder under prisoverrekkelsen i 2018.

Året etter fortsatte Ole Jørgen Kolstad den gode trenden og førte laget tilbake til 5. divisjon der de i år, etter at 2020-sesongen forsvant i korona, var med i opprykksstriden helt inn i 12. time.

Neste sesong gjør han som startet snuoperasjonen, Terje Grønvik, comeback som a-lagstrener.

Alle skal finne seg til rette

– Visst er det moro å knive i toppen på tabellen, men for meg er det like artig at vi også har fått meldt på andrelag i 11-fotball etter å ha spilt 7-er i år. Vi har klart å skape en stor spillegruppe og er i ferd med å bygge et miljø med plass for alle her ute som vil leke med lærkula. Her skal det være lov til både å ha ambisjoner om å være god, eller kun å slenge med for å være en del av miljøet. Andrelaget blir en viktig faktor i denne målsettingen. At damelaget vi startet denne sesongen går løs på en ny sesong, er også kjempeartig. Så vidt meg bekjent er dette første gang SHIUL har mønstret damelag i seriespill, sier Andres Gulliksrud.

Bygger videre

At Terje Grønvik, årets assistenttrener, skulle overta ansvaret for a-laget etter Ole Jørgen Kolstad kommende sesong, lå i kortene. Nå skal han styre 5. divisjonsskuta sammen med Martin Fjellheim som skal fungere som spillende trener.

Grønvik kan melde om at ingen av årets spillere har signalisert at de gir seg og at årets sesong var en fin vitamininnsprøyting for gutta.

– Jeg kommer til å bygge videre på det vi har jobbet med i år: Høyt press, skape mer ballsikkerhet og utvikle hver enkelt spiller. Etter å ha trent lag på guttenivå noen sesonger, skal det bli moro å komme hjem til SHIUL igjen. Jeg tar også sikte på å spille selv på andrelaget som skal debutere i 9. divisjon.

Slik ser Søndre-fotballen ut i 2022:

Seniorfotballen i Søndre Høland IUL vil se slik ut kommende sesong:

A-lag damer:

Trener: Laila Kopperud

Lagledere: Renate Rinkeberg og Martine T. Jensen

A-lag herrer:

Trener Terje Grøvik. Spillende assistenttrener: Martin Fjellheim

B-lag herrer:

Spillende trener: Terje Grønvik. Spillende assistenttrener: Vegard Ottesen

A- og B-lag herrer:

Lagleder: Aslak Tønneberg. Spillende keepertrener: Glenn Skogholt. Materialforvalter: Hans Kristian Studsrud

Grasrot-tilbud

For det ferske damelaget er det de Olympiske lekers far, baron Pierre De Coubertin som gjelder: Det viktigste er ikke å vinne, men å delta.

– Vi skal spille 7-er neste år som vi gjorde i år. og skal på ingen måte være noen konkurrent til AHFKs 3. divisjonslag. For vår del er det kun grasrotfotball det er snakk om. Skulle noen få ambisjoner om å satse litt mer, ønsker vi dem god tur og all lykke videre oppover i seriesystemet, sier Laila Kopperud.

Hun hadde egentlig satt sluttstrek for en lang karriere i den lokale damefotballen, men da det kom forespørsel fra SHIUL om hun kunne tenke seg å være med å starte et damelag sør i bygda, klarte hun ikke å si nei.

– For mange jenter er 3. divisjonsnivå for ambisiøst å satse mot. Når SHIUL ønsker å gi et tilbud til disse, kunne jeg ikke si nei til å engasjere meg. Målet vårt er rett og slett å ha det moro med fotballen sammen. Selvsagt skal det ikke være bare tull og fjas på treningene våre og vi går naturligvis til kampene for å bite best mulig fra oss. Helst vinne så mange som mulig. Det er en lærevillig gjeng på 17–18 spillere i stallen og vi kommer til å jobbe for å utvikle oss, men her er det lav terskel for å bli med. Det nivået vi representerer er også en viktig del av fotballen, sier Laila Kopperud.