– Jeg bestemte meg for å renske bordet!

MEDALJEDRYSS: Rifleskytterne Hans Kristian Wear, Simon Kolstad Claussen, Jenny Tovseth Vatne, og Kim-Andre Lund viser frem medaljefangsten fra øvelsene på 300m rifle i Tolmezzo under EM Pistol og Rifle 25m, 50m og 300m 2019 i Italia.

MEDALJEDRYSS: Rifleskytterne Hans Kristian Wear, Simon Kolstad Claussen, Jenny Tovseth Vatne, og Kim-Andre Lund viser frem medaljefangsten fra øvelsene på 300m rifle i Tolmezzo under EM Pistol og Rifle 25m, 50m og 300m 2019 i Italia.

Setskogingen som ble EM-konge i tidenes norske EM.

DEL

Simon Kolstad Claussen fra Setskog ble den store EM-kongen med seks gull da norske rifleskyttere gjennomførte tidenes beste europamesterskap i Italia.

Onsdag vant han 300 meter helmatch i Tolmezzo og sikret Norges tolvte medalje på avslutningsdagen.

– Selv om det ble gull i både Mixed Team og lagkonkurransene på 50-metersbanen i Bologna, så var jeg litt irritert over å bare bli nummer fire i helmatchfinalen. Medalje i denne OL-øvelsen var det store målet. Så på bussen opp til 300 meter i Tolmezzo lørdag kveld så bestemte jeg meg for å renske bordet der oppe. Og det gikk vel ganske bra, sa Simon Kolstad Claussen etter å ha vunnet sin åttende EM-medalje på ti dager.

Aldri har en norsk skytter vært mer dominerende i noe internasjonalt mesterskap gjennom historien.

Sju gull, ett sølv og fire bronse ble Norges fasit på riflesiden i EM.

Før årets mesterskap hadde norske rifleskyttere aldri vunnet mer enn tre gull i ett EM, og siste EM-gull kom tilbake i 2011.

Nå er plutselig Norge blitt Europas beste nasjon og dominerende både på 50 og 300 meter.

– Stor selvtillit

Claussen var involvert i seks av gullene, to vant han individuelt og de fire andre i mixed team og lagkonkurranser.

I tillegg tar han også med seg to bronsemedaljer tilbake på flyet til Norge fredag formiddag.

Og ikke minst tre verdensrekorder i lagkonkurranser. I alt satte norske skyttere seks verdensrekorder under dette EM, som hadde høyere vinnerresultater enn noengang i stort sett alle rifleøvelser.

– Jeg dro med stor selvtillit etter fjerdeplassen i World Cup i Rio et par uker før og fire NM-gull rett før avreise. Men det er klart at selv ikke jeg drømte om det som har skjedd nå. Jeg er på et godt lag med mye folk som hjelper meg og støtter meg. Det ga meg trygghet på standplass og hele EM har derfor vært helt utrolig. Men jeg er sliten nå og det kom faktisk en tåre etter det siste EM-gullet. Jeg har jobbet så hardt i så mange år for dette, at det kjennes veldig godt og få prestert så bra når det virkelig gjelder, sier Simon Kolstad Claussen.

– Simon elsker å treffe midt i, men har blitt flink til å styre all trening inn mot å bli verdens beste i OL-øvelsen 50 meter helmatch. Det er han i ferd med å bli nå. Men når han trener så mye og så riktig som han har gjort, så er det ingen overraskelse at han dominerer også på 300 meter. Han lever i nuet, er nysgjerrig og lærevillig, og ikke minst har han en enorm vilje til å trene hardt og presse seg. Det han gjør i EM er helt fantastisk, men han har faktisk endel å gå på ennå, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen. Hjemme i Norge har skytterlegenden Harald Stenvaag fulgt EM foran datamaskina hver eneste dag og latt seg imponere voldsomt.

– Fikk frysninger på ryggen

– I dag fikk jeg frysninger på ryggen av Simon, det er nesten ikke til å tro. Han er en helt spesiell utøver med stor evne til å være tilstede når han skyter og ser ut til å tåle mer enn de fleste. Akkurat nå er han kanskje verdens beste rifleskytter og jeg håper utviklingen hans bare fortsetter. Han har skjønt at han må trene mye og han gjør det, og ikke minst bruker han lite tid på ting som ikke går bra. Han bare ser framover til neste konkurranse og er oftest bare smilende og glad. En flott skytter, sier skytterlegenden Harald Stenvaag.

Ni norske rifleskyttere ble medaljevinnere i EM. Fire kvinner og fem menn.

To av utøverne, gullvinnerne Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg, holder fortsatt junioralder. Norge vant medalje i alle typer øvelser gjennom mesterskapet. På liggende, helmatch og mixed team, både på 50 og 300 meter.

NORSKE MEDALJER I RIFLE-EM 2019:

Gull:

Simon Kolstad Claussen – 300 meter liggende menn

Simon Kolstad Claussen – 300 meter helmatch menn

LAG – 50 meter mixed team (Jeanette Hegg Duestad, Simon Kolstad Claussen)

LAG – 50 meter helmatch kvinner (Hegg Duestad, Katrine Lund, Jenny Stene)

LAG – 50 meter helmatch menn (Kolstad Claussen, Henrik Larsen, Jon-Hermann Hegg)

LAG – 300 meter halvmatch menn (Kolstad Claussen, Kim-Andre Lund, Hans Kristian Wear)

LAG – 300 meter helmatch lag (Kolstad Claussen, Lund, Wear)


Sølv

LAG – 50 meter liggende kvinner (Hegg Duestad, Lund, Stene)


Bronse:

Jenny Stene – 50 meter helmatch kvinner

Jon-Hermann Hegg – 50 meter helmatch menn

Simon Kolstad Claussen – 300 meter halvmatch

LAG – 300 meter mixed team (Kolstad Claussen, Jenny Tovseth Vatne)
Artikkeltags