Langrennstalentet fra Fet Skiklubb fikk en brutal opplevelse på hvor fort det svinger toppidretten under mesterskapet som gikk av stabelen i Nes.

– Nei, humøret var ikke direkte på topp der og da, forteller hovedpersonen, og er tydelig på at han hadde null og niks forhåpninger om å stille til start på den påfølgende dags 10-kilometer klassisk under mesterskapet som ble arrangert av Nes Skiklubb.

Et skikkelig «rygghogg»

Marerittet startet rett før en tredel av fredagens fristilrenn var unnagjort. Daniel hadde funnet rytmen og flyten og var i ledelsen. Da smalt det i ryggen i det som best kan beskrives som et skikkelig «rygghogg».

– Det kom som lyn fra klar himmel. Smertene gjorde det umulig å fortsette, forteller Daniel som bare hadde å «kreke» seg tilbake til målområdet.

Stemningen i heimen vår dårlig denne kvelden. Daniel har slitt med ryggsmerter tidligere, men det siste knappe året har han ikke hatt problemer før de nå slo til uten forvarsel, forteller far og trener Alf Morten Aakervik.

Fredagskvelden ble imidlertid ikke ensidig brukt til å sitte og deppe, men også til massasje og tøy og bøy før ulykkesfuglen ble sendt ut på en spasertur rund om i nabolaget i et ørlite håp om det kunne bedre situasjonen. For selv om det så mørkt ut, hadde ikke senior brent alle bruker. Han hadde for sikkerhets skyld valgt å sende med smøreteamet et par ski for preparering.

Pappa trodd nok på et lite mirakel, sier gullgutten et døgn senere.

Valgte å gjøre et forsøk

Tidlig fredag morgen var ikke ryggen verre enn at far og sønn dro opp til Hvalstjern for å sjekke situasjonen.

– Det fungerte bedre enn jeg hadde håpet, selv om det ikke gikk å gå diagonal, så jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk, forteller Daniel.

Dermed var det bare å hive seg i bilen og sette kursen mot NM-arenaen. Om fredagen hadde vært en av hans tyngste dager, opplevde det unge multitalentet på ski en av sine største dager 24 timer senere. Unge Aakervik er også et av nasjonens store fremtidshåp i skiskyting. Han har to seire på fire renn i 18-årsklassen i årets norgescup på den fronten, og ble tidligere i vinter nominert som det åttende største skiskyttertalentet blant våre juniorer av Aftenpostens sportsredaksjon.

Rene vårløysingen

Da unge Aakervik etter en grundig oppvarming kom i gang, stadig med usikkerheten gnagende, skjedde det som egentlig bare skjer i Asbjørnsen og Moe eventyrer. Alt løsnet. Ryggproblemer og smertene var historie, og hele kroppen spilte på lag. Det var som den vårløysingen i forhold til den nattsvarte fredagen.

Ut fra start var jeg litt forsiktig, men da ryggen ikke hemmet meg noen ting, var det vare å smelle til. Jeg visste at formen var god før mesterskapet, forteller den ferske norgesmesteren som da satte på turboen for fullt og opparbeidet seg en ti sekunders ledelse halvveis. Denne trygget han ytterligere. I mål var han 14,6 sekunder foran sølvvinner Kristian Kollerud fra Konnerud og 37 med Kristian Kongssund, Næroset ytterligere 23 sekunder bak.

Slått ut av koronavaksine

– Dette smakte godt, da alt ikke har gått etter programmet i oppkjøringen til sesongen, røper Daniel som også fikk en tung vei inn mot sesongen da ettervirkningen av koronavaksine ga han et flere uker langt treningsopphold.

– Jeg har en innstilling om å ikke gi opp. Det gikk bra da – og det gjorde det i helgen også, sier en lykkelig 18-åring etter sitt livs idrettsopplevelse så langt. Om det blir skiskyting eller langrenn i framtida, har han derimot ennå ikke bestemt seg for.- Jeg må velge etter hvert, men muligens blir det en kombinasjon også neste år.