– Det er dette jeg vil!

Sander Hagen planter neven i stuebordet og smiler bredt. Han byr på nytrakta kaffe og bakeverk fra butikken. I skåla ligger det nyinnkjøpte klementiner, mens konfektesken fra mamma og pappa har plastikken på. Den har han ikke rukket å åpne.

Lørdag flyttet Sander inn på Nordre Rakstad på Løken. Siden har han gjort seg kjent med kuer, okser, maskiner, bygninger og dataprogram. Han har fora, måka, mjølka og insemintert tre kviger.

– Jeg brukte åtte timer på det første fjøsstellet, forteller 18-åringen og tørker panna under den styla sveisen. BONDE, står det med store bokstaver på T-skjorta. Det er ingenting annet enn bonde han vil være. Bonde med kuer i lausdriftsfjøset. Slik har det vært siden den dagen har som guttunge fikk sitte på med traktoren til Finn-Ove Enderud første gang.

Siden har Sander vært gårdsgutt hos Finn-Ove. Da sønnen hans Magnus overtok gården på Løken, fortsatte Sander der.

– Han er utrolig flink, roser Finn-Ove.

Roser kjæresten

Nå har far og sønn Enderud lovet å samarbeide med Sander videre, både med redskap, arbeidshjelp, råd og veiledning.

– Det hadde ikke gått rundt ellers, sier Sander ærlig.

– Ja, og så må jeg rose Eline! Det er viktig. Jeg er kjempeheldig som har henne. Hun har virkelig stilt opp, sier Sander om kjæresten Eline Nordli fra Bjørkelangen. De to er like gamle, og har allerede samarbeida under flere fjøsstell.

– Hun klarer å håndtere de store dyra, plotter inn på PC'en og er kjempeflink!

Foreldrene hans har stilt opp med økonomisk støtte, og som flyttehjelp.

For Sander er de alle en viktig støtte.

Lang prosess

I fjøset er det 50 dyr med stort og smått. Her er 19 melkekuer, kviger, kalver og tre voksne okser. Sander har kvote på 204 tonn mjølk. Gården har 250 mål dyrka mark, og Sander har gras på hele arealet. I tillegg leier han 50 mål jord. 300 mål skog hører også med.

Gårdskjøpet har vært en lang prosess. Sander hadde ennå ikke fylt 18 da han troppet opp i banken første gang. Han har vært på fire visninger på gården, og gjennom flere anbudsrunder.

Nå er gården hans.

– Drømmen min gikk i oppfyllelse, sier Sander.

Har blitt advart

Selv om han har opplevd støtte, har det heller ikke manglet på advarsler.

– Jeg har fått høre at jeg mister ungdomstida mi. Jeg tenker ikke sånn. Det var nå eller aldri, og det ville vært dumt å ikke gripe muligheten. Jeg koser meg med å gå i fjøset en fredagskveld, og vil heller det enn å væra fyllesjuk på en lørdag, gliser han.

Sander gikk naturbrukslinja ved Kjelle videregående skole. Det manglet ikke på advarsler da han valgte å slutte.

– Det måtte til! Skulle jeg gått i fjøset om morgenen, på skolen på dagen, i fjøset om kvelden og pressa rundballer på natta? Det hadde jo ikke gått. Det som må til for å klare dette, er å følge opp dyra. Gjøre ting ordentlig. Jobbe 365 dager i året. At jeg skulle fortsatt på skolen var ikke tema for min del, sjøl om det var et stort tema for mange andre.

Ferie ser han heller ikke for seg at det blir med det første.

– Ferie? Nei, det har jeg aldri hatt så moro av. Det må i tilfelle være en tur til Fredrikstad for å kjøpe meg et rekesmørbrød. Det holder lenge.

Ingen dans på roser

Sander Hagen gleder seg til hver dag som kommer, og til framtida som bonde.

– Det vil ikke bli noen dans på roser, men jeg har noe å gå til hver dag. Jeg har mer verdier enn mange andre, og har hele tida visst hva jeg har hatt lyst til. Jeg har valgt det sjøl. Som jeg sa til mutter'n: Nå er det bare å kjøre på! Det er ingen vei tilbake.

– Du verden!

– Du verden for frisk satsing!

Det er Ole Eides kommentar til 18-åringens gårdskjøp.

Eide er fagansvarlig for jordbruk i Aurskog-Høland kommune, og er svært begeistret for den unge karens valg.

– Sander Hagen er dedikert. Han har både erfaring og kunnskap. Jeg stiller meg 110 prosent bak ham.

Ole Eide sier at satsingen har stor betydning for landbruket i Aurskog-Høland

– Dette er fint for rekrutteringen! Det skal bli artig å følge Sander Hagen framover, og vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe ham.