I starten av juli skrev Indre Akershus Blad om Ruth Teschke som sliter med langtidsvirkninger etter korona.

Hun fortalte åpent og ærlig om hvilken kamp hun står i, og ville gi et ansikt til en taus gruppe som sliter med long covid.

På mine dårligste dager klarte jeg ikke engang å smøre på brødskiva. I slutten av mai var jeg så dårlig at jeg tenkte … skal jeg leve videre, sa hun til Indre den gang.

Hun har blitt en del bedre, men har fortsatt dager som er svært tøffe.

Gjøre ting sammen

– Har du fått noen tilbakemeldinger etter at du sto fram?

– Ja, det har jeg. Mange har lurt på hvordan det går med meg, og ønsket meg god bedring. Jeg har også fått høre fra flere som er i samme situasjon som meg, sier hun.

Derfor har hun bestemt seg for å starte en støttegruppe for mennesker som sliter med senvirkninger etter covid.

– Nå går vi mot mørkere tider, som kan bli vanskeligere, og det er viktig å formidle at man ikke trenger å være alene om dette. Jeg har undersøkt litt, og har ikke funnet noen tilsvarende støttegruppe i Aurskog-Høland. Jeg har ikke funnet noen i Oslo heller, som pleier å være først ute med sånt, sier Ruth Teschke.

Hun har tenkt å invitere innbyggere fra Aurskog-Høland og litt sørover i Marker mot Ørje.

Målet er å kunne samle en gruppe, og kanskje ha ulike felles aktiviteter.

– Det viktigste er å kunne gjøre ting sammen. Og da snakker jeg ikke om kino eller teater, men de små aktivitetene. Kanskje gå en tur i skogen, vi kan ha noen pusteøvelser og kanskje spille scrabble sammen. Dette er også litt avhengig av hvor mange som melder seg.

Små skritt i riktig retning

Teschke bor på Skulerud i Søndre Høland, har medisinsk utdanning. Hun er likevel åpen om at hun ikke har noen kvikk fiks å tilby.

– Jeg kan ikke gi noe hjelp i det omfanget noen kanskje ønsker seg. Jeg trenger fortsatt støtte selv, og jeg kan ikke tilby de store løsningene, men kanskje hjelpe noen med små skritt i riktig retning. Dette er noe jeg trenger selv også, sier hun.

– Både mennesker med long covid og pårørende er velkommen, og det kan være viktig at man har noen å sparre med. Jeg skal henge opp lapper rundt omkring, og har vært i kontakt med lokale apotek som har vært positive. Jeg skal også spre det i sosiale medier. Min lege står også 100 prosent bak meg i dette, sier Teschke.