– Det tar to og en halv time å kjøre alle hjem

KJØRER MYE RUNDT: Russebussen "Step Outside 2019" er mye ute og kjører på Romerike om dagen.

KJØRER MYE RUNDT: Russebussen "Step Outside 2019" er mye ute og kjører på Romerike om dagen. Foto:

Jentene på denne russebussen kommer fra 11 ulike skoler: – Det blir en del venting, men vi er opptatte av at alle skal ha en god opplevelse.

DEL

For de fleste russebusser og vaner er det slik at medlemmene stort sett bor i de samme områdene, og går på de samme skolene.

På romeriksbussen «Step Outside 2019» derimot, bor de 24 jentene på totalt elleve forskjellige postnumre – og representerer like mange skoler.

Skolene ligger plassert i alt fra Oslo, til Sørumsand, Bjørkelangen, Skedsmo og Mysen.

– Vi har vært opptatte av hvem vi kommer til å ha det morsomt med i russetiden og har blåst fullstendig i avstander, forklarer bussjef Heidi Krokedal til Romerikes Blad.

Saken fortetter under bildet

Foto:

Kjøres hjem hver natt

Dette er noe bussjåføren Glenn Larsen har fått kjenne på.

Han er leid inn av jentene for hele russetiden, og kjører bussen deres til «vors» og jentene hjem igjen om natta – hver eneste natt.

– Det tar rundt to og en halv time å kjøre alle hjem. Siden de bor så spredt er jeg nødt til å bestemme ruta, slik at vi ikke kjører til Bjørkelangen for å slippe av én, så til Lillestrøm, for så å måtte tilbake til Bjørkelangen igjen fordi hun andre som bor der plutselig bestemmer seg for at hun også vil hjem, forklarer Larsen.

– Men jeg kjører dem alltid hjem – det føler jeg er mitt ansvar som en voksen og ansvarlig person, legger han til.

Larsen har kjørt russebuss de siste ni årene, med unntak av i fjor, og forklarer at det har skjedd en del endringer i løpet av disse årene.

Saken fortsetter under bildet

– Tidligere bodde dem som var på buss mye tettere. Det krever litt mer planlegging når man gjør som de jentene her. Jeg kjører nok mellom 30 og 40 mil hver eneste dag, og bruker dermed rundt 100-120 liter med drivstoff.

– Hadde det ikke vært for at de to jentene som kommer fra Mysen bor hos kjærestene sine for tiden, ville det tatt enda lengre tid å kjøre oss hjem, påpeker bussjef Krokedal.

– Alltid vært en gjeng

– Hvordan har dere kommet i kontakt med hverandre når dere bor så spredt og går på forskjellige skoler?

– Vi har alltid vært en gjeng fra Sørumsand, Blaker og Frogner som har hengt mye sammen, og så har det kommet én og én til fra andre steder underveis. De fleste som ikke bor i Sørum har vi blitt kjent med på videregående. Vi har alltid tenkt at vi skal ha med oss folk på bussen som vi kan ha det morsomt med, og har derfor fokusert på personlighetene deres framfor hvor de bor.

Rundt halvparten av jentene bor riktignok på Sørumsand, deriblant bussjefen.

Saken fortsetter under bildet

Foto:

Hun forklarer at jentene ofte møtes på et vorspiel, som de kommer seg til på egen hånd, før de kjører videre med bussen derfra.

– Vi venter alltid på hverandre

– Vi sender bare en tekstmelding til bamsefar (bussjåførens kallenavn) om hvor og når han skal hente oss, så samles vi der.

– Det blir en del venting, spesielt når man er 24 jenter med 24 ulike meninger og i tillegg har én som er døpt «sleeping beauty» (tornerose), men vi venter alltid på hverandre uansett. Vi er opptatte av at alle skal ha en god opplevelse, sier Krokedal.

For å forsikre seg om at ingen blir etterlatt når de er ute og «ruller», har jentegjengen laget en egen ordning hvor de deler seg i grupper på tre-fire stykker, hvor alle har ansvar for å se etter hverandre.

Saken fortsetter under bildet

Foto:

– Vi har hørt om dårlige opplevelser fra venninner og bekjente som har vært russ tidligere, så vi har tatt en del forholdsregler for å sørge for at alle får en fin tid.

Fakta

  • Russebussen «Step Outside 2019» består av 24 romeriksjenter, som kommer fra totalt elleve forskjellige skoler: Rælingen videregående skole, Strømmen videregående skole, Treider Private Gymnas, Mailand videregående skole, Eikeli videregående skole, Lillestrøm videregående skole, Sørumsand videregående skole, Mysen videregående skole, Wang Studiespesialiserende, Bjørkelangen videregående skole og Skedsmo videregående skole.
  • Jentene bor spredt over store deler av Romerike, bortsett fra to av dem, som bor i Mysen.
  • Det tar sjåføren deres to og en halv time å kjøre alle hjem. Da bor i tillegg de to fra Mysen hos kjærestene sine på Romerike.
  • Russbussen hadde teasernavnet «Westpoint 2019» og dekknavnet «Mute 2019».

Artikkeltags