Nytt ulvepar har funnet tonen – her er de filmet på selveste Valentine's Day

  FILMET: Her er det nye ulveparet filmet i Lørenskog. FOTO: http://viltkamera.nina.no/

  Av
  Artikkelen er over 2 år gammel

  Se den ferske videoen her.

  DEL

  Hannulven som kom over isen fra Fet i vinter har funnet tispa som var igjen i Østmarka.

  På selveste Valentinsdagen ble ulvene fanget opp av et viltkamera tilhørende Nina (Norsk institutt for naturforkning). Kameraet er plassert i Lørenskog.

  Les også: Dette mener innbyggerne om ulv

  Videoen viser tydelig at ulvene har funnet tonen, noe som betyr at det kan bli et nytt kull med ulveunger i Østmarka.

  Det er Rovdata som melder dette i dag.

  Tydelige kjennetegn

  – Det er påvist en ny hannulv i reviret i vinter. Hannen er trolig den sammen ulven som ble fotografert på Årnestangen i Rælingen 17. januar i år. Ulvehannen har sannsynligvis slått seg sammen med tispa som var alene i reviret, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

  MER: Her står ulven 20 meter unna Ingar

  Andre som har sett hannulven på opptakene fra 14. februar er ikke i tvil om at det er den samme ulven som ble fotografert på Årnestangen.

  Den hadde tydelige kjennetegn som man også ser på Nina-bildene.

  Ulvetispa på bildene ble født i reviret våren 2015 og er datter av den avdøde lederhannen i reviret, som ble skutt syk og utmattet og hardt angrepet av skabb i Enebakk for et år siden.

  Kjent historie

  – Det er samlet inn få skit- og hårprøver fra ulv i Østmarka i vinter, og så langt er det kun denne tispa som er påvist med DNA denne registreringsperioden,  sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata

  Den opprinnelige ledertispa forsvant allerede høsten etter at det første ulvekullet ble født i reviret i 2013. I 2015 paret lederhannen seg med en datter fra dette kullet, og det ble født tre valper våren 2015.

  – Tispa og hennes to brødre ble gående alene i Østmarka etter at moren ble skutt i nødverge og faren ble avlivet av dyrevelferdshensyn, forteller Flagstad.

  Kan bli valper

  Ulven føder normalt valper i mai måned. Om det blir ulvekull i Østmarka til våren er noe sporinger på snø neste vinter og DNA-analyser av innsamlete prøver vil ta rede på.

  Les også: - At mange er negative til ulv, er ikke overraskende

  – Vi har fått inn meldinger om revirmarkeringer, og det er helt tydelig fra bildene at disse to har funnet tonen. Som oftest følges en pardannelse av en valpefødsel allerede påfølgende vår, så gjenstår det å se om så skjer også denne gangen, sier Flagstad.

  Rovdata oppfordrer alle i Østmarka-området til å bidra i overvåkingen av ulv ved å rapportere inn observasjoner av ulv eller funn av spor eller skitprøver. Dette kan gjøres til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) eller via rapporteringssystemet Skandobs, på nett eller app.

  Les også: - Ulvedebatten er ensidig!

  Artikkeltags